Zahvaljujoč spletu si lahko vsak dan omislimo nov vinski pripomoček. Kajti vinski posel že dolgo ni več le prodaja vrhunskega vina, temveč tudi vsega, kar sodi poleg, pa naj bo še tako nepotrebno ali trapasto. Nekaj dni pred novim letom je splet obnemel nad idejo vinskih kozarcev iz sira. Posnetek, kako si lahko take kozarce naredite doma, je na svoji facebook strani objavil portal PopSugar Food, ki sicer objavlja precej fine recepte. Recept za sirove kozarce je naletel na mešane odzive. Odziv pa je bil v vsakem primeru ogromen: v nekaj urah si je posnetek delilo 10.000 ljudi, z izgovorom, da je to ultimativna ideja za novoletno zabavo. Zgodba je v tem, da si v domači kuhinji stopite sir in ga spremenite v majhne kozarce, sicer bolj velikosti za žganje kot za vino, a ideja je, da požirek vina popijete, medtem ko grizljate kozarec. Ker sta sir in vino seveda odlična kombinacija. Pravi vinoljubci so bili ob ideji zgroženi, češ, to je nagnusno uničevanje vina. Ljubitelji zabav pa navdušeni, saj bodo sirni kozarci poslej zvezde vsake zabave.

Kozarci iz stopljenega sira še zdaleč niso edina nora vinska ideja, ki ta trenutek kroži po spletu. Prav kozarci so najbolj na udaru za najrazličnejše inovacije, kot da stari dobri kristal ne bi več zadostoval za vrhunski užitek. Ne, za užitek si morate zdaj privoščiti narobe obrnjene kozarce, pri katerih se zdi, da vino pijete iz peclja kozarca. Naročite jih lahko za dobrih deset evrov za kos.

Začepi in popij

Pred božičem so bili tudi zelo modni kozarci-zamaški. Guzzle buddy, kot se imenujejo, so kozarci, ki jih lahko namestimo neposredno na steklenico vina in tako s stilom pijemo iz nje. Kot da bi si res želeli nagibati steklenico dobrega vina. A guzzle buddy, ki je na spletu na voljo za slabih 30 evrov, je modni predmet, o njem so pisali v Cosmopolitanu, da o vseh najpomembnejših vinskih revijah sploh ne govorimo. Torej poslej bodo namesto Riedlovih kozarcev v vitrinah stali »začepi in popij« kozarci, kakor se glasi oglasni slogan teh kozarcev.

Poleg kozarcev so zelo priljubljena kategorija vinskih pripomočkov najrazličnejše priprave za natakanje vina. Med njimi je zelo priljubljen soiree, dekanter, ki se namesti neposredno na steklenico, tako da vino že med natakanjem v kozarec prezrači. Proizvajalec zagotavlja, da bo s soireejem vsako vino imelo boljši okus. Nad pripomočkom so bili navdušeni tudi vinoljubci Wall Street Journala. Na trg pa je prispel tudi filter proti glavobolu. Iznašel ga je James Kornacki, ki ima alergijo na sulfite in mu torej vsak kozarec vina povzroči glavobol. Zato je znanstvenik iznašel filter üllo, ki se namesti neposredno na steklenico in medtem ko natakate vino, se iz tekočine odstranijo sulfiti, ne da bi se pri tem spremenil okus vina, čeprav izumitelj kot kemik ve, da je vino kemično ena najbolj kompleksnih pijač. Üllo pa je precej drag: stane dobrih 80 evrov, nato pa še vsak filter dva evra.

Konservativni ljubitelji vina se ob takih pripomočkih seveda zgražajo, češ da so popolnoma nepotrebni. Mogoče res, za vsak primer, če se vam kakšen res zdi posrečen, pa so vsi na voljo na Amazon.com.