Slovenski alpski smučarji so predbožični čas sklenili z 28. mestom Žana Kranjca na slalomu v Madonni di Campiglio. Na prvi pogled gre za slabo uvrstitev, a je bila dosežena v pozitivnem ozračju. Tudi slovenski slalomisti so ujeli vlak, ki pelje do lepše prihodnosti, januarja pa bo imela slovenska reprezentanca v tehničnih disciplinah ogromno priložnosti, da dosežek Kranjca izboljša. Sedanjost v slovenskem alpskem smučanju je lepša, kot so pred sezono napovedovati optimisti.

»Z visokimi številkami, ki jih nosimo na slalomskih tekmah svetovnega pokala, potrebujemo dobre razmere, da se lahko s popolnim napadom prebijemo med dobitnike točk. V Madonni di Campiglio smo izkoristili razmere. Veseli me, da tako Žan Kranjec kot Štefan Hadalin kažeta napredek. Oba potrebujeta več uvrstitev na drugo progo, potem pa bosta lahko tudi napadla, kot je treba za vrhunski rezultat,« pravi Klemen Bergant, glavni trener v slovenski moški reprezentanci tehničnih disciplin. »Napredujem v slalomu in vem, da sem lahko še boljši. Potrebujem konstantne uvrstitve, s katerimi si bom pridobil samozavest, kakršno imam v veleslalomu,« se po prvih osvojenih slalomskih točkah v svetovnem pokalu zaveda Žan Kranjec.

Ilka po točkah tik za Laro in Mikaelo, po zaslužku pred njima

Prvo ime slovenskega alpskega smučanja na začetku sezone je Ilka Štuhec, ki se je že na uvodnem smuku nepričakovano prvič uvrstila na zmagovalne stopničke, in to kar na najvišjo. Tako njena pričakovanja kot pričakovanja vse slovenske javnosti so se po zmagi v Lake Louisu dvignila, Mariborčanka pa se je oddolžila še s tremi zmagami, petim in sedmim mestom, kakršen je njen izkupiček po šestih tekmah sezone. Sedme, prve veleslalomske, zaradi slabega vremena v Courchevelu ni dočakala. Današnji božični večer bo Ilka Štuhec dočakala kot tretja smučarka v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki le nekaj točk zaostaja za zvezdnicama, kot sta Mikaela Shiffrin in Lara Gut. Po znesku zaslužkov v tej sezoni je celo pred Američanko in Švicarko, več od nje pa je za zdaj zaslužil le Avstrijec Marcel Hirscher.

»Smuk ostaja moja najljubša disciplina, superveleslalom in veleslalom sta tik za njim. Zavedam se, da sem v slalomu navdušila širše občinstvo, a vam lahko povem, da je bil vsa leta navzoč v mojih mislih. Imela sem slabo vest, ker ga nisem trenirala več, a sem imela v zadnjih letih zaseden urnik predvsem s treningom hitrih disciplin. Moja pričakovanja so se po uspehih na začetku sezone malce dvignila, a ostajam trdno na svojih tleh,« pravi Ilka Štuhec.

Pri moških za zdaj navdušila Boštjan Kline in Žan Kranjec

Poleg Štuhčeve in Kranjca, ki je zablestel z dvema veleslalomskima uvrstitvama na četrto mesto, je na začetku sezone navdušil še Boštjan Kline. Mariborčan kaže svojo predanost športu na vsakem koraku, za zdaj pa je bil nagrajen s četrtim in petim mestom v hitrih disciplinah. Konkurenca pri vrhu je zelo ostra, odločajo malenkosti, Kline pa dokazuje, da je zraven najboljših.

Ana Drev je s tremi uvrstitvami med najboljšo veleslalomsko deseterico upravičila pričakovanja, ni pa naredila koraka, s katerim bi se prebila med najboljše veleslalomistke. Trener Denis Šteharnik je pred sezono omenjal celo boj za veleslalomski kristalni globus. Ta še ni izgubljen, a Drevova za zdaj precej zaostaja. Oznako solidno si po prikazanem v ženski reprezentanci zaslužijo Ana Bucik, Maruša Ferk in Tina Robnik. Vse tri alpske smučarke so pokazale, da so lahko hitre, hkrati pa imajo precej nihanj in rezerv. Pri moških pa Martin Čater, o katerem vselej kritični trener Peter Pen govori z izbranimi besedami.

Vsem slovenskim smučarjem na začetku sezone ni šlo po načrtih. V ženski reprezentanci sta to Katarina Lavtar in Vanja Brodnik. Prva je le enkrat osvojila veleslalomske točke, druga si ni zagotovila niti stabilnega mesta v slovenski reprezentanci. V moški so najbolj razočarali Klemen Kosi, Andrej Šporn in Rok Perko, ki niso osvojili še nobene točke svetovnega pokala. Vsem naštetim v tolažbo je, da bo sezona še dolga in da bo vrhunec doživela februarja na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu.