Poleg številnih legendarnih avtomobilov, brez katerih filmi, v katerih »nastopajo«, niti približno ne bi bili to, kar so z njimi, navsezadnje tudi avtomobili brez filmske vloge nikdar ne bi zasloveli do te mere, kot so, je v popularni kulturi mogoče zaslediti tudi celo vrsto izmišljenih prevoznih sredstev, ki so plod domišljije avtorjev filma, risane serije ali česa podobnega. Pa pri tem ne mislimo avtomobilov, ki imajo v nekem obstoječem štirikolesniku osnovo in jo nato predelajo do nerazpoznavnosti, temveč tiste prave »izmišljotine«, katerih niti enega sestavnega dela pri nobenem cestnem vozilu ne bi mogli najti. Ali pa jih lahko šele kasneje, ko ta »izmišljotina« postane toliko slavna in privlačna za razne garažne mojstre, da se lotijo izdelav njene kopije. Eden takih je tudi tako imenovani flintmobile iz risane serije in kasnejšega igranega filma Kremenčkovi.

Z dvema ali več sedeži

Ker je risana serija postavljena v kameno dobo, so vse avtomobile, vključno s flintmobilom, predstavili kot nenavadno oblikovana prevozna sredstva, ki delujejo na nožni pogon. In to dobesedno. V risani seriji je večkrat prikazano, kako lastnik avtomobila Fred vozilo v pogon spravi s tekom na mestu, pri čemer se njegove noge vrtijo tako hitro, da kmalu postanejo le še narisan krožni zmazek, v naslednjem trenutku pa se njegov avto že »pelje« sam od sebe, nog pa ni več videti – kdo ve, kakšna nevidna sila je torej za tem premikala vozilo. Kakor koli, flintmobil je v risani seriji reden gost tako rekoč sleherne serije, narejen pa je iz materialov, ki so bili v tisti zgodovinski dobi pač na voljo: leseno-kamnitega ogrodja, kamnitih sedežev, lesenega volana, platnene strehe in dveh velikih v valj izklesanih drevesnih debel namesto koles – no, slednje vsaj trdi »uraden« vir, medtem ko neuradni (pa tudi dejansko je vse skupaj videti tako) trdijo, da je šlo pri kolesih za kamnita valja. Pri tem je zanimivo, da je, odvisno od scene in števila oseb, ki jih prevaža, občasno prikazan kot krajši dvosed, občasno pa ima dodano še zadnjo klop, da se lahko v njem prevaža cela družina.

Nemčev na osnovi VW pola

Ker je bila torej risana serija uspešna, je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo vse skupaj zaživelo tudi v podobi istoimenskega celovečernega filma. Zgodilo se je leta 1994, v glavnih vlogah sta bila med drugimi John Goodman in Rosie O'Donnell, seveda pa je bilo treba narediti tudi natančno kopijo flintmobila. Za njo je bil zadolžen oblikovalec George Barris, ki je za njegovo izdelavo in nekaj identičnih kopij uporabil jeklene cevi, kamen, valjasta »kolesa« so mu izdelali v cementarni, namesto lesa pa je uporabil steklena vlakna, ki jih je oblikoval kot lesena debla. Ob tem je uporabil tudi mehanične sisteme električnega vozila za premikanje po igrišču za golf, kar je pripomoglo k temu, da je bil avto dejansko mobilen, naredil pa je tudi kopijo brez dna, ki je nakazovala, da je imel avtomobil tako kot v risanki »pogon na človeški nogi«. Uporabili so jo za snemanje statičnih kadrov.

Kot rečeno, je bil flintmobile tudi predmet številnih kopij, ki so jih oboževalci Kremenčkovih izdelali v domači garaži, pri tem pa je zanimivo, da najbolj nenavadna zgodba o izdelavi ene od njih ne prihaja iz ZDA, temveč iz Nemčije. Tam ga je na šasiji volkswagna pola izdelal možakar po imenu Sebastian Trager, zadevo pa je poganjal 1,3-litrski motor, ki je bil skrit pod prednjim »valjarjem«. Ta torej ni bil premičen, čeprav je dajal tak vtis, pod njim pa sta bili skriti tudi prednji kolesi. Trager trdi, da se je pri izdelavi posvetil vsakemu najmanjšemu detajlu, ob tem pa je bil avto dejansko v voznem stanju. Smola je bila le v tem, da ga ni mogel registrirati, saj ni imel luči, vetrobranskega stekla in še marsičesa, kar je pri registraciji pač obvezno.