Poleg smreke in božičnega žita je v zadnjih letih postala obvezen del zelenja v času božičnih praznikov tudi božična zvezda, latinsko imenovana Euphorbia pulcherrima. Čeprav je to grm, ki raste v Mehiki, jo že od leta 1850 prodajajo v lončkih kot božično okrasje, za kar je najzaslužnejši ameriški ambasador v Mehiki Joel Roberts Poinsett, ki je pozimi cvetočo rastlino na vsak način hotel imeti v svojem ameriškem domu ter jih je začel vzgajati v svojem rastlinjaku v Južni Karolini.

Tudi povezava med božičnimi zvezdami in božičem izvira iz Mehike. Tam obstaja legenda o deklici Pepiti, ki je bila tako siromašna, da ni imela nobenega darila, ki bi ga lahko podarila malemu Jezusu v jaslicah. Zato je v cerkev prinesla nekaj rož, ki jih je nabrala ob cesti, ter jih položila ob zibko. Rože pa so nenadoma zacvetele rdeče in vsi so zatrdili, da je bil to božični čudež. Zato v Mehiki božične zvezde imenujejo rože svete noči. V nekaterih izročilih simbolizirajo tudi zvezdo repatico, ki je svete tri kralje vodila do Jezusa.

Kaj malo od te simbolike pa je ostalo v lončkih trgovinskih božičnih zvezd, ki stojijo na okenskih policah slovenskih stanovanj ter čakajo, da minejo prazniki in bodo v večini primerov končale v smeteh. Toda le z malo znanja jo lahko skušamo obdržati tudi do praznikov prihodnje leto. Kako, nam je razložila vrtnarka Jerneja Jošar, ki je prepričana, da božičnih zvezd po praznikih ne smemo zavreči, saj so živa bitja, ki jih moramo spoštovati. Da pa bi jo ohranili pri življenju, je treba že ob nakupu izbrati zdravo rastlino. »Ne moremo vedno določiti, ali je vzrok klavrnega videza rastline v trgovini fiziološkega izvora, je vzrok bolezen ali škodljivec. V primeru slabe nege si sicer lahko rastlina, takoj ko ji ponudimo prave življenjske razmere, opomore, vendar bo zaradi izčrpanosti še vedno občutljivejša za bolezni in škodljivce,« je opozorila Jerneja Jošar. Pred nakupom preverimo cvetove – ti so drobni rumeni v sredini barvitih ovršnih listov. Biti morajo samo deloma odprti. Listi in barviti ovršni listi naj bodo zdravi, sijoči, brez rjavih robov ali madežev. Poglejmo tudi na spodnjo stran listov, če jih morda ne napadajo listne uši.

Odeta v papir in pokrita s črno vrečko

Prav tako ne kupujmo rastlin, ki so bile pred trgovino izpostavljene mrazu. Domov je moramo odnesti dobro zavito. »Ko jo prinesemo domov na toplo, zaradi prevelike temperaturne razlike lahko doživi šok in odvrže liste ter ovršne okrasne liste. Prav zaradi tega ji omogočimo počasno navajanje na toplejši prostor in jo nekaj časa še zavito v papir pustimo v hladnejšem delu stanovanja,« svetuje. Božična zvezda pa potrebuje za dobro in zdravo rast visoko zračno vlago in temperaturo okoli 20 stopinj Celzija. Za višjo zračno vlago je nikar ne pršimo po listih, ker jo lahko napade plesen, temveč lonček postavimo na podstavek, napolnjen z mokrim prodom.

Spomladi božična zvezda odvrže vse liste. Rastlino porežemo in jo postavimo v hladen senčen prostor, prst pa ji pustimo suho. Rastlina je v fazi mirovanja do junija, ko jo presadimo, postavimo na sončen prostor in ponovno začnemo zalivati. Kmalu se bodo pokazali poganjki. Toda da bi do prihodnjega božiča ponovno zacvetela, ji moramo oktobra in novembra umetno krajšati dan na približno deset ur svetlobe na dan. Približno osem tednov jo zato proti večeru pokrijmo s črno vrečko, ki jo zjutraj ponovno odstranimo. »Faza, ko moramo rastlino temniti – podaljševati noč, je najpomembnejša, če želimo, da rastlina prihodnje leto ponovno zacveti pred prazniki,« opozarja Jerneja Jošar in dodaja, da je ohranjanje božične zvezde lahko nov prijeten izziv za vse, ki imamo radi delo z rastlinami.