Mama bralke Dnevnika je lastnica 9 obveznic KDH3 in 3 delnic KDHR. Zanima jo, koliko so te obveznice in delnice vredne? Se splača odpreti trgovalni račun in takoj vse prodati? Ker ima bralkina mama zelo majhno pokojnino, razmišlja tudi o brezplačni opustitvi, saj si dodatnih stroškov ne more privoščiti. Kaj naj torej stori?

Najprej naj bralka nikakor ne razmišlja o opustitvi! Borzni tečaj obveznic KDH3 na dan 7. 12. 2016 znaša 89,01 evra, delnica KDHR pa na borzi kotira po 9,22 evra. Če se bralka z zadevami ne želi več ukvarjati, lahko pri eni izmed borznih hiš odpre račun in sočasno odda borzno naročilo za prodajo vseh devetih obveznic in treh delnic.

Bralec je dobil obvestilo KDD, da ima v lasti 151 delnic z oznako KHLR. Zanima ga, kolikšna je vrednost teh delnic?

Gre za delnice KOMPAS RAC v likvidaciji. Glede na to, da je družba v likvidaciji, svetujemo, da se poskuša obrniti bodisi neposredno na družbo ali pa likvidacijskega upravitelja o morebitni vrednosti delnic.

Bralka ima v lasti 4 delnice Petrola. Na banki so ji svetovali, naj jih proda, na eni izmed borznih družb pa so ji svetovali, naj jih obdrži. Kaj naj torej stori? Ali naj jih glede na stroške odprtja in vodenja trgovalnega računa proda ali obdrži?

Društvo MDS ni pooblaščeno za dajanje finančni nasvetov glede prodaje oziroma opustitve delnic. Če bo bralka odprla trgovalni račun, bo z dividendami po vsej verjetnosti lahko v celoti pokrila stroške trgovalnega računa. Če trgovalnega računa ne bi želela imeti, lahko delnice tudi proda.

Bralec sprašuje, kaj naj stori z delnicami KBM in Maxima. Kaj naj stori?

Kar se tiče delnic KBM, če gre za nekdanje delnice Nove KBM (oznaka KBMR), bralec teh delnic nima več, tako da z vidika trgovalnega računa ne potrebuje storiti ničesar. Glede delnic Maksime pa sklepamo, da je imel bralec delnice Maksime holding (oznaka MAHR). Žal je Maksima holding v stečaju, tako da tudi teh delnic bralec nima več.

Bralec pravi, da je ob dokapitalizaciji NKBM kupil 24 delnic banke, država mu je pripisala še štiri delnice, tako da ima, tako trdi, zdaj v lasti 28 delnic. Zanima ga, koliko so vredne, kolikšni so stroški prodaje in kaj naj stori?

Bralec nikakor ne mora imeti delnic Nove KBM, saj so bile na podlagi odločbe Banke Slovenije konec leta 2013 izbrisane.