Kašima je s presenetljivo polfinalno zmago (3:0) proti južnoameriškemu prvaku Atleticu Nacionalu – slednji je v obračunu za tretje mesto po enajstmetrovkah s 4:3 premagal mehiško Americo – postala prva azijska ekipa, ki je zaigrala v finalu svetovnega klubskega prvenstva. Japonski prvoligaš je v njem največjo celino na svetu zastopal več kot dostojno, saj bi s kančkom sreče lahko velikemu Realu zadal sploh prvi poraz po 6. aprilu.

Enajstkratne evropske prvake je pred senzacionalnim porazom rešil njihov prvi zvezdnik Cristiano Ronaldo, ki je le šest dni pred tem v vitrino pospravil že svojo četrto zlato žogo. Portugalec je na obračunu v Jokohami zablestel, ko ga je ekipa najbolj potrebovala. Po nenadejanem zaostanku z 1:2 je z uspešno izvedeno najstrožjo kaznijo svojemu moštvu priskrbel izenačenje, v sodnikovem podaljšku pa z dvema goloma še zmago.

Enaintridesetletnik je ob tem podrl tudi kar nekaj mejnikov. Poleg tega, da je postal prvi igralec, ki je v finalu tekmovanja dosegel tri gole, s skupno petimi pa se je na lestvici najboljših strelcev izenačil s Cesarjem Delgadom, Luisom Suarezom in Lionelom Messijem, je postal tudi prvi nogometaš, ki je to lovoriko osvojil že tretjič. To mu je, kot še nikomur doslej, uspelo celo z dvema kluboma, saj je pred tem zmago na prvenstvu slavil tudi z Manchestrom Unitedom. »Za uspeh smo se morali močno potruditi, a če želiš zmagovati, moraš biti pripravljen na trpljenje. Nisem si mislil, da bom leto sklenil s hat-trickom in zmago v finalu,« veselja ni skrival Cristiano Ronaldo. Svojim kritikom pa je dejal: »Od Cristiana vsi pričakujejo nekaj več, vendar statistika ne laže. Vajen sem kritik. Svoje sposobnosti vselej pokažem na igrišču in za zdaj se mi je izšlo kar dobro. Še naprej se bom osredotočil na svoje zadolžitve, osvajal lovorike in dosega zadetke.«

A ne le Ronaldu, po tekmi se je smejalo tudi njegovemu trenerju Zinedinu Zidanu. Francoz je leto 2016 sklenil s tremi lovorikami, kajti pred tem je zmagal tudi v ligi prvakov in evropskem superpokalu. Ob tem je zanimiv podatek, da je na prav vseh omenjenih dvobojih madridski klub slavil šele po izteku rednega igralnega časa. »Leto 2016 je bilo fenomenalno. Zadovoljen sem, da smo svoje delo opravili dobro. Ni nam bilo lahko, a moji igralci se borijo do zadnje minute. Sem utrujen in potreben spanca, a tega mi niti ni mar, saj nam je uspel velikanski podvig,« je povedal Zinedine Zidane, ki je v deželi vzhajajočega sonca s svojimi varovanci ostal neporažen še 37. zapored.

Rekord Juventusa in Chelseaja

Medtem ko so bili nogometaši belega baleta na Daljnem vzhodu, so na stari celini nemoteno nadaljevali igranje tekem v domačih prvenstvih. Posebne pozornosti je bil deležen dvoboj med vodilnim Juventusom in drugouvrščeno Romo v 17. krogu italijanski serie A. Z golom Gonzala Higuaina so minimalno zmago proslavljali Torinčani, ki so na domači zelenici slavili že 25. zapored. S tem so izenačili ligaški rekord, ki so ga sami postavili med avgustom 2013 in novembrom 2014.

Aktualni italijanski prvaki so v boju za naslov najboljšega na Apeninskem polotoku z osvojitvijo novih treh točk še povečali svojo prednost, ki zdaj znaša sedem točk. »Želja po zmagi, ki jo imajo moji soigralci, je neverjetna. Četudi so prvenstvo osvojili že petkrat zapored, je njihovo hlastanje po uspehu neverjetno,« se po tekmi ni mogel načuditi Gonzalo Higuain.

Izenačitve klubskega rekorda pa se niso veselili le pri vodilni italijanski, temveč tudi angleški zasedbi. Chelsea je v 17. krogu gostoval pri Crystal Palaceu in z zadetkom Diega Coste zmagal že 11. zapored. Chelsea je z uspehom proti mestnemu tekmecu postal šele tretji premierligaški klub, ki je tri točke osvojil vsaj petstokrat. Od Londončanov sta za zdaj boljša le še Arsenal (512 zmag) in Manchester United (592 zmag).