V prazničnem decembru se najde na domači mizi vrsta dobrot, ki jih domače živali ne smejo jesti, ker jim škodujejo ali so zanje celo nevarne. Zato po vsakem obroku takoj očistite mizo, ostanke odvrzite v smeti, te pa izpraznite v smetnjak. Pes ali mačka namreč hitro skočita na mizo ali pa brskata celo po smeteh, če zavohata privlačno jed. Problem nastopi, če jima pod zobe pridejo ostanki kosti, saj lahko poškodujejo prebavni trakt in povzročijo celo smrt.

Pozor pred strupenimi rastlinami

Svojega hišnega ljubljenčka zavarujte tudi pred strupenimi rastlinami, ki jih sicer radi uporabljamo za okras v zimskem in prazničnem času, denimo navadno bodiko (božji les), omelo in božično zvezdo. Rastline premaknite na živalim nedosegljiva mesta ali v drug prostor, do katerega nimajo dostopa. Praznične okrasne elemente zaščitite pred radovednimi štirinožnimi prijatelji. Na novoletnem drevescu na primer obrežite nižje ležeče veje, saj smrekove iglice, če jih kosmatinec poje, hudo poškodujejo črevesje. Poskrbite, da bo drevo stabilno stalo in ga žival ne bo mogla premakniti, na višje nedosegljivo mesto pa postavite tudi adventni venček s svečami.

Živali imejte v mislih pri okraševanju

Preden se lotite okraševanja doma ali okolice, upoštevajte višino hišnega kosmatinca in njegovo vedenje. Vse steklene okraske, lučke in druge hitro lomljive predmete bi morali postaviti na višje ležeče predele, kjer jih žival ne bo zaužila, razbila, prevrnila ali kako drugače poškodovala. Vse vidne električne kable in podaljške zavarujte tako, da jih pritrdite ob steno ali tla z močnim lepilnim trakom, ki ga radovedna hišna žival ne bo mogla pregristi. Sveče prižgite le, kadar ste v prostoru, če pa iz njega odidete, jih vedno dosledno ugasite. Dekoracijo s svečami postavite na psom in mačkam nedosegljivo polico, da je ne bodo mogli prevrniti.

Ohranjajte vsakdanje navade

Tudi v veselem decembru za zmanjšanje stresa ohranjajte vsakdanje navade. Ljubljenčka redno peljite na sprehod, se z njim igrajte in ga hranite ob vedno istih urah. S tem namreč zmanjšate nevarnost, da bo postal agresiven ali depresiven, saj mu lahko obiskovalci in praznično vedenje pokvarijo rutino.