»Tekma s skupinskim startom je nekaj posebnega. Vem, da se moram ogreti kot za sprint, ker tekmovalke hitro startajo,« je povedala smučarska tekačica Alenka Čebašek v pričakovanju današnje tekme svetovnega pokala (10 km drsalno) v francoskem La Clusazu. Slovensko zastopstvo bo eno najbolj skromnih zadnjih let. Poleg 27-letne Blejke bo nastopila le še šest let mlajša Anamarija Lampič. Glavni trener Stefano Saracco, delno pa tudi strokovni svet, sta se po skromnejšem začetku odločila, da v Francijo ne pošljeta niti štirih tekačic za štafeto. Prav to je disciplina, v kateri lahko v prihodnje zaradi širšega izbora sestavijo močno ekipo, tudi na SP v Lahtiju.

Uvodni del sezone se tekačicam ni posebej posrečil. Čebaškova je edina trikrat pritekla med trideseterico in je skupno na robu petdeseterice svetovnega pokala. Lampičeva je med deseterico najuspešnejših do 23 let. Obema se forma izboljšuje, obe se pohvalita z dobrim počutjem. Na najbolj atraktivni tekmi na razdalji bosta skušali tudi preseči najboljši dosežek sezone, 17. mesto Katje Višnar, dosežen v nedeljo v Davosu. Tekačice so v skupnem seštevku pokala narodov enajste, kar je enako dosežku ob koncu pretekle zime. Poseben dosežek je bila tudi uvrstitev petih med trideseterico na eni tekmi.

V slovenskem taboru najbolj pogrešajo visoke uvrstitve v sprintu, a ta bo šele v okviru Tour de Ski. »Stefano ni videti živčen. Verjetno pa mu ob takem začetku sezone ni prijetno. Dobra plat je, da je pozitivna osebnost,« ga opiše Čebaškova. Namesto v francoske Alpe sta Vesna Fabjan in mlajši del reprezentance odšla na tekmo celinskega pokala v švicarski Goms. mm