Policija navaja, da so v prvih devetih mesecih letošnjega leta pri kar 897 povzročiteljih nesreč namerili več kot 1,1 grama alkohola na kilogram krvi. Po tej logiki Slovenci opravičujemo sloves »dobrih pivcev«. A pozor, s tem se ne bi preveč hvalili. Že tako za Evropo velja, da je vsaka deseta smrtna žrtev v prometu posledica alkohola, vodilno vlogo imata vzhodna Evropa in Azija z 18,2 odstotka (največji delež mrtvih zaradi alkohola ima na primer Belorusija z 51), sledijo srednja in zahodna Evropa s 16,7 ter obe Ameriki z 12,9 odstotka, najmanj pa jih ima Bližnji vzhod z 2,4 odstotka. Kot daleč najbolj rizično skupino voznikov strokovnjaki omenjajo moške v starosti med 21. in 24. letom.

A ker imate svojo denarnico še vedno radi, vozniški izpit tudi, navsezadnje verjetno tudi druge udeležence v prometu, najbolj pa samega sebe, je več kot pametno, da tisti večer ali noč ne sedete več za volan. Prespite urice in se naslednji dan zbudite z mačkom ali s tigrom, odvisno od količine in kakovosti popitega alkohola. In »dan kasneje« naj bi bili, tako meni veliko junakov, povsem čili in pripravljeni za vožnjo. Da, kar mislite si. Maček, torej splošno slabo počutje, se pojavi, ko se raven alkohola približa ničli, a lahko nastopi šele 20 ur po zaužitem alkoholu. In zato vožnja jutro po prekrokani noči ni nič manj nevarna. Ravno nasprotno. Zato so si pri Fordu omislili poskus: s pomočjo strokovnjakov so zasnovali »mačkasto obleko«, ki tehta 17 kilogramov in je sestavljena iz telovnika, uteži za zapestja in gležnje, kape, očal in slušalk, s čimer, kot sami pravijo, simulirajo simptome mačka, torej utrujenost, omotico, glavobol in težave s koncentracijo.

A kaj, ko mnogim Slovencem ni treba obleči te obleke, da bi sami preskusili vožnjo pod vplivom mačka. To raje poskusijo kar sami, »v živo«, ali kot je dejal eden od udeležencev seminarja varne vožnje, ko so poskusili tudi že omenjena očala: »Hej, saj to ni čisto tako, kot ko si res pijan.« Dobro, da se torej ta oseba sploh še spomni, kaj je delala za volanom, oziroma ve zelo dobro, in verjamemo lahko, da ni bilo prvič, verjetno pa tudi ne zadnjič. In če boste imeli malo sreče, se boste takim junakom nočnih kronik in herojev izza šanka izognili. Če boste imeli malo smole, vam bo pripeljal nasproti, po možnosti po vašem voznem pasu.

Torej, december je prelep mesec, mesec, ko se poslavljamo od vsega slabega in upamo na boljše čase v novem letu. To je sicer iluzija, a še vedno manj boleča kot tista, da lahko vozite vinjeni ali dodobra mačkasti. Ker ne morete, naj vas ne preslepi pijanska kilometrina ali tako opevana tolažba, »saj se meni ne more nič zgoditi«. Posledice so namreč prehude, da bi verjeli tem pravljicam.