Vlada in sindikati javnega sektorja so dosegli dogovor, ki naj bi ga v petek ob 15. uri tudi parafirali. Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja bo skupni učinek dogovora na javno-finančne izdatke vseh blagajn v prihodnjem letu približno 56 milijonov evrov.

Minister je kot pomembno izpostavil, da so v dogovoru predvideli roke za odpravo anomalij pri vrednotenju delovnih mest, kar sicer v plačnem sistemu stalno povzroča trenja. Celoten znesek v ta namen je na letni ravni dogovorjen v višini 70 milijonov evrov, a v prihodnjem letu še ne bo veljal v celoti. Spremembe bodo tudi pri regresu, zmanjševali se bodo varčevalni ukrepi v javnem sektorju.

Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja sta lahko z dogovorom zadovoljni obe strani. Za državo prinaša obvladljive finančne posledice, hkrati pa je usmerjen tako, da po eni strani več in prej daje tistim, ki so v slabšem socialnem položaju. Obema stranema se je mudilo, da ujameta petkov rok za sprejetje dogovora o javnem sektorju v prihodnjem letu. Dogovor mora biti posredovan v državni zbor v začetku naslednjega tedna, če ga želijo sprejeti do konca leta. Boris Koprivnikar je nakazal, da se na pogajanjih njihova stališča zbližujejo, četrtkova pogajanja pa so očitno obrodila sadove.

ng, sta