Razloga za tako visoko rast cene delnice sta izboljšano poslovanje podjetja in okrevanje njihovega prodajnega trga oziroma rast cene titanovega dioksida (TiO2). V začetku leta 2017 se pričakuje ponovno 10-odstotno zvišanje cene TiO2 in po napovedih naj bi cene rasle vse do leta 2021. Podjetje ni zadolženo, izplačuje visoke dividende, odločili pa so se zapreti tudi nedonosen program valjane titan-cinkove pločevine. Zaprtje bo lahko v letu 2017 pomenilo določene odpise, vendar bo še dodatno povečalo dobičkonosnost poslovanja podjetja. Investitorje je tudi pomirila odobritev sanacije onesnaženega zemljišča na območju Bukovžlak evropske komisije.

Država bo za 2,8 milijona evrov do leta 2021 sanirala omenjeno območje. Ne glede na letošnjo rast je delnica še vedno občutno podcenjena glede na primerljiva podjetja v panogi. Podjetje je predstavilo poslovni načrt za leto 2017, v katerem napovedujejo visoko rast dobička iz poslovanja in čistega dobička. Samo za primerjavo, delnica ameriškega konkurenta Chemurs Co se je letos zvišala s petih dolarjev na 26 dolarjev.

Drugo podjetje, ki je pozitivno presenetilo v letu 2016 in lahko pričakujemo dobro poslovanje tudi leta 2017, je Petrol. Podjetje je v devetih mesecih letošnjega leta doseglo 18 odstotkov višji čisti dobiček. Obenem se je država odločila, da se cene goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah oblikujejo prosto, kar bo lahko še dodatno povečalo dobičkonosnost poslovanja. Petrol izplačuje stabilne in visoke dividende in med lastniki poteka lastniška konsolidacija. Podjetje je po postopkih relativnega vrednotenja in metodah diskontiranih prostih denarnih tokov poceni glede na trenutno tržno ceno. Petrolova uprava je sredi leta predstavila optimističen, vendar realističen načrt do leta 2020, ko pričakujejo 97 milijonov evrov čistega dobička oziroma 40 odstotkov več kot letos.

Tretje podjetje, na katero je treba opozoriti, je Telekom Slovenije. Po propadlem prodajnem postopku v lanskem letu je njegova delnica zgrmela, trenutno pa se z njo trguje na nivoju 72 evrov za delnico. Telekom deluje na zahtevnem trgu telekomunikacijskih storitev, kjer so potrebna nenehna vlaganja. Podjetje vlaga velike napore v stroškovno optimizacijo poslovanja in v iskanje novih prodajnih trgov (prodaja elektrike). Podjetje izplačuje visoke dividende in pri vrednotenju se pogosto pozablja, da ima podjetje odprto prodajno opcijo v višini od 110 do 130 milijonov evrov do Telekoma Austria za prodano makedonsko podjetje One Dooel Skopje. Telekom Slovenije je podal optimistični načrt za obdobje do leta 2021. V prihajajočem letu pričakujejo 41,3 milijona evrov čistega dobička, kar je dobrih 21 odstotkov več, kot je načrt za letošnje leto. V primeru, da bi se država odločila za ponovni prodajni postopek, bi to lahko povzročilo občutni skok tečaja delnice. Na Ljubljanski borzi je sicer še kar nekaj nakupnih priložnosti in upam, da jih bodo vlagatelji v prihajajočem letu tudi prepoznali.