Radenko Mijatović je prepričljivo dobil tekmo za predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS). Na skupščini NZS na Brdu pri Kranju je v velikem finalu prejel 23 od 30 glasov in pometel z Matjažem Nemcem, ki je bil po umiku Ivana Simiča iz predvolilne kampanje edini Mijatovićev konkurent.

Tako zanesljiva zmaga Mijatovića je bila pričakovana, saj je od vložitve kandidature veljal za nespornega favorita. Pri 53 letih je doživel vrhunec funkcionarske kariere, saj je stopil v čevlje zdajšnjega predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina. Mijatovićeva izvolitev za prihodnja štiri leta pomeni, da bo nogometna zveza nadaljevala poslanstvo zadnjih let, ko je Mijatović opravljal naloge podpredsednika zveze. Bil je eden od najtesnejših sodelavcev Čeferina, ki ga je ob nedavnem umiku iz NZS tudi predlagal za začasnega predsednika NZS. Med volilno kampanjo je Mijatović večkrat poudaril, da je NZS urejena in sodobna organizacija, ki ne potrebuje drastičnih sprememb.

Mijatović čuti veliko odgovornost

Volilna komisija je pred začetkom glasovanja podaljšala predvidene tri minute za zadnji nagovor obeh kandidatov za predsednika nogometne zveze. Poslanec Socialnih demokratov in podpredsednik državnega zbora Matjaž Nemec je strnil vse bistvene točke svojega programa in dejal, da bo ponosno sprejel vsakršno odločitev delegatov. »Če me boste izvolili za predsednika, bom nogometno zvezo vodil častno,« je rekel Nemec. Predstavitev Radenka Mijatovića je bila krajša, a je za svoj govor prejel daljši aplavz od tekmeca iz političnih vrst. Povedal je, da si želi več sodelovanja kot v predvolilni kampanji, v kateri je »nogomet doživel veliko škodo«, zato je pozval k spoštovanju in dostojanstvu. Ob predstavitvi kandidatov za podpredsednika zveze se je kasnejši poraženec Franc Kopatin iz Nove Gorice vprašal, ali bodo delegati glasovali po svoji vesti ali naročilu, saj se je v času volilne kampanje zaradi namigovanj o grožnjah, pritiskih in izsiljevanjih ugibalo celo o legalnosti volitev za naslednika Aleksandra Čeferina.

Resnih dvomov o zmagovalcu pa nikdar ni bilo. Ko je volilna komisija preštevala glasove, je Mijatović v konferenčni sobi nacionalnega nogometnega centra sproščeno kramljal z delegati in novinarji. Dejal je, da je pred razglasitvijo končnega izida povsem miren in da bo vsakršna odločitev dobra za nogomet. Po skoraj dveh urah in pol trajajoče skupščine je Mijatović ob razglasitvi zmage prejel gromek aplavz in se podpornikom zahvalil za zaupanje. Dejal je, da mu visoka podpora nalaga veliko odgovornost, med drugim pa tudi pomeni, da mora NZS kreniti v enaki smeri kot doslej. Zase je dejal, da je povezovalec, zato je vsem ponudil roko sodelovanja. Za štiri podpredsedniška mesta so bili že v prvem krogu imenovani Milan Jarc (19 glasov), Danilo Kacijan (19) in Franci Zavrl (16), medtem ko sta se morala Bojan Prašnikar in Stanko Glažar zaradi izenačenja pomeriti znova. Zmagovalca ni bilo niti v drugem poskusu (15:15), zato bodo o nezasedenem mestu odločali na prihodnji skupščini.

Kdo na izpraznjena mesta?

Eno ključnih vprašanj po izvolitvi novega predsednika se nanaša na izpraznjena delovna mesta v NZS. Znano je, da sta z Aleksandrom Čeferinom v Nyon že odšla Ilija Kitić in Željko Pavlica, novo službo v Uefi pa naj bi dobil tudi zdajšnji generalni sekretar NZS Aleš Zavrl. Mijatović o novih imenih v nogometni zvezi ni želel podrobneje govoriti, dejal je le, da se bo v naslednjih dneh začel pogovarjati s kandidati. Povedal je, da je pričakoval večinsko podporo na volitvah, in bil kritičen do umazane predvolilne kampanje. »Razdor so skušali vnašati tisti, ki nogometu ne želijo dobro. Na koncu vedno zmaga resnica. Sam nikdar nisem rušil ugleda NZS, me pa veseli, da so delegati prepoznali bistvo kampanje. Morda zdaj mislimo, da je škoda velika, a jo bomo s sodelovanjem poskušali popraviti.«

Mijatoviću je za triumf takoj po volitvah že čestital Aleksander Čeferin. Današnji dan bo začel z intervjujem za hišno revijo in se odpravil v Celje na sedež podjetja Cetis, kjer je zaposlen v upravi. Njegov protikandidat Matjaž Nemec je športno priznal poraz in omenil, da je pričakoval več kot sedem glasov. Dodal je, da je bila tekma za vrh NZS dobra izkušnja zanj.