Smučarska zveza Slovenije je včeraj pozno popoldne sklicala tiskovno konferenco ter predstavila svoje videnje spora s Tino Maze in njeno ekipo. Direktor Smučarske zveze Slovenije Jožko Križan se je najboljši slovenski alpski smučarki vseh časov opravičil. Dejal je, da so na zvezi storili lapsus, ko so javnosti sporočili, da od njih Tina Maze zahteva 90.000 evrov za nastop na Zlati lisici v Mariboru, saj naj bi bil to dejansko poziv Andree Massija, kot je včeraj trdil vodja ekipe Tine Maze. Podrobnosti spora so ostale zavite v celofan, iz katerega niso pokukale niti ob naših neposrednih novinarskih vprašanjih.

Vzdušje v Podutiku je bilo tudi malce nostalgično, saj je na tiskovni konferenci za mikrofoni in diktafoni sedela pravna zastopnica SZS Barbara Kürner Čad, nekdanja direktorica smučarske zveze. Ta je včeraj že stopila v stik z Damijanom Terpinom, pravnim zastopnikom ekipe Tine Maze. Dogovorila sta se, da bosta morda že danes, najkasneje pa v ponedeljek sedla za isto mizo ter skušala najti kompromise, da bi Tina Maze čet tri tedne tekmovala na svoji zadnji tekmi športne poti.

Križan doslej komaj opazen

V preteklosti so direktorji na Smučarski zvezi Sloveniji živeli burno življenje. Predvsem Barbara Kürner Čad in Jurij Žurej, ki ga je pred dobrim letom zamenjal Jožko Križan. Slednji je bil doslej komaj opazen člen zveze, predsedniku Enzu Smrekarju pa je s Križanom uspelo umiriti žogico. Da je bil v smučarski zvezi takšen mir, je bila tudi posledica dejstva, da se je v tem času umaknila s tekmovalnih strmin Tina Maze. Najboljša slovenska športnica je namreč imela v letih samostojne športne poti s smučarsko zvezo številna nesoglasja. Poleg njenih uspehov in slovenskih mejnikov se je vso njeno aktivno kariero veliko pisalo o direktorjih in predsednikih zveze, s katerimi v večini njena ekipa ni našla skupnega jezika. Izjema je bil Žurej.

Križan se je prvič vidnejše izpostavil včeraj, ko je dal v izjavi za javnost jasno vedeti, da ne bo govoril o podrobnostih spora. »Verjamem, da bi se v dopisovanju med menoj in Massijem lahko našla skupna rešitev, a se ni. Morda smo delovali prenagljeno, ko smo dali v javnost sporočilo, da Tina Maze zahteva 90.000 evrov. Naredili smo napako, saj je šlo dejansko za poziv Andree Massija, zato se opravičujemo. Ko pa je slednji vršil pritiske na sodelavce smučarske zveze in sponzorje, smo reagirali. Na tej točki smo morali zaščititi vpletene. Reagirali smo v skladu s pravili smučarske zveze,« je pojasnil Jožko Križan.

Kürner-Čadova in Terpin sta stara znanca

Direktor je v nadaljevanju odgovoril na nekatere očitke, ki sta jih v slovenskih medijih včeraj izrekla Massi in Terpin. »Nekorektno je trditi, da smučarska zveza v preteklosti ni storila ničesar za Tino Maze. Imamo pogodbe, ki jih seveda ne bomo razkrivali. Tudi ne drži, da s Tino v dveh letih nismo vzpostavili nobenega stika. Z njo sva septembra sedela za isto mizo in sva imela zelo konstruktiven pogovor. Dejstvo pa je, da z Mazejevo nimamo sklenjene pogodbe. Če bo želela nastopiti v Mariboru, jo bomo morali podpisati še letos, naši pogoji pa so takšni, kot smo jih predstavili v včerajšnjem sporočilu.« Na vprašanje, zakaj je Massiju šele po devetih dneh odgovoril na elektronsko sporočilo, je Križan odgovoril, da je bilo še dovolj časa, da bi našli skupni jezik.

Barbara Kürner Čad je v preteklih letih veliko svojega časa namenila Damijanu Terpinu, s katerim sta stara znanca. Pravna zastopnica SZS do potankosti pozna zgodovino sporov z ekipo Tine Maze. »Preteklost je dokazala, da je z ekipo Tine Maze vselej prihajalo do nesoglasij. Trudili smo se, da bi jih bilo čim manj. V zadnjem času je bilo mirnejše, a je očitno znova vroče. Storili bomo vse, da se bodo dogovorili v prid vseh,« pravi nekdanja direktorica SZS. Na vprašanje, ali si smučarska zveza sploh predstavlja sodelovanja z Massijem, s katerim ima sklenjeno pogodbo, je Kürner-Čadova odgovorila: »To vprašanje bi raje pustila odprto, saj nas v naslednjih dneh čakajo aktualnejše zadeve.«