Ob včerajšnji obravnavi druge interpelacije SDS proti ministrici Kopač-Mrakovi je bil odziv koalicije precej drugačen: vladne stranke so strnile vrste in ministrici zagotovile prepričljivo podporo. »Ne moremo dopustiti, da si predlagatelji nabirajo politične točke s tragedijo neke družine iz Koroške. Takšno njihovo ravnanje je zavržno in popolnoma nesprejemljivo,« so poudarjali poslanci DeSUS.

Da je pridobivanje političnih točk s tragedijo koroških dečkov nedopustno, vsekakor drži, ne gre pa pozabiti, da je vsebina tokratne interpelacije tako rekoč identična tisti izpred pol leta. Torej tisti, ki jo je stranka upokojencev podprla. Pa čeprav v DeSUS še tako pojasnjujejo, da so za ministričin odhod tedaj glasovali, ker se niso strinjali z določenimi politikami zlasti na področju javnih zavodov in centrov za socialno delo, pa da je v zadnjih mesecih Kopač-Mrakova svoje delo nekoliko izboljšala in da ji v dobro štejejo tudi nekatere zadnje zakonske predloge, med drugim včeraj v vladi sprejeti družinski zakonik.

Tokratno umiritev in strnitev koalicijskih vrst je zato mogoče razumeti tudi ali predvsem v luči širšega političnega dogajanja oziroma aktualnih političnih razmer. Cerarjeva vlada ima odprtih cel kup front. Janševa stranka jo nenehno bombardira z interpelacijami in drugimi instrumenti, ki jih ima na voljo opozicija. Druga, še bolj občutljiva fronta, ki se je razmahnila po nespretnih pogajanjih ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc s sindikatom zdravnikov Fides, poteka s sindikati javnega sektorja. Če ministru Koprivnikarju oziroma premierju Cerarju v nekaj dneh z njimi ne bo uspelo skleniti kompromisa in se bo pred poslanci znašel interventni zakon, se bo sedanja koalicija kaj težko ohranila pri življenju.

Naslednja velika težava vladajočih je zdravstvena reforma. 12. december, ki ga je ministrica za zdravje iz vrst SMC določila kot dan D za pripravo reformne zakonodaje – DeSUS pa kot dan D za njen odhod, če te ne bo spisala – je sicer minil brez večjih pretresov, a tudi brez najpomembnejših zakonskih predlogov. Ker so spremembe na področju zdravstva osrednji projekt sedanje vlade, ministrica datuma priprave teh predlogov ne bo mogla prestavljati v nedogled. Če bo z njimi le prišla na dan, pa se bo njena trnova pot usklajevanja in spopadanja z najrazličnejšimi interesi v resnici šele začela. Poleg tega ne gre spregledati, da sta SD in DeSUS na področju zdravstvene reforme postali nekakšna naravni zaveznici. Ministrica za zdravje pa ima od včeraj še eno zahtevno nalogo: ministrica za delo ji je prepustila občutljivi zakon o dolgotrajni oskrbi.

V primerjavi s težavami, ki jih ima Kolar-Celarčeva, se torej zdijo problemi Kopač-Mrakove v tem trenutku tako rekoč minorni. Koalicija si pač ne želi še ene (notranje) fronte. V razgretih situacijah lahko namreč požar povzroči že iskrica.