Nenadna močna snežna ujma, ki je konec aprila zajela prestolnico, ni poškodovala le dobršnega dela mestnega drevja in zelenja, temveč tudi pomično streho nad avditorijem Križanke. Zaradi snegoloma je na platneni strehi nastala škoda v vrednosti pol milijona evrov, posledice pa so občutili tudi nekateri obiskovalci Križank, denimo tisti, ki so na deževno junijsko noč na priljubljenem poletnem prizorišču prisluhnili skupni Siddharta in bili po koncertu zaradi manjkajoče strehe povsem premočeni.

Uničeno streho so namreč skupaj s preostalimi poškodovanimi deli delavci odstranili že maja, novo pa naj bi po napovedih ljubljanske mestne občine začeli nameščati prihodnje leto. Obnovo strehe bodo na občini izkoristili tudi za nadgradnjo avditorija, v katero je med drugim zajeta posodobitev pomičnega dvižnega odra. Gradbena dela naj bi predvidoma končali leta 2018.

Nova streha, posodobljeni oder

Temelje za načrtovano obnovo so oktobra postavili na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ko so izdali kulturnovarstvene pogoje, ki jih bo moral izbrani izvajalec upoštevati pri rekonstrukciji strehe in nadgradnji avditorija. Na občini so kmalu zatem objavili tudi javno naročilo za izdelavo projektne dokumentacije. Na razpis so se prijavili trije ponudniki, so sporočili z občine in dodali, da postopek še ni končan. Izbrani projektant bo moral izdelati projektno dokumentacijo, v nadaljevanju pa bo treba, dodajajo na občini, pridobiti še gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo in izbrati izvajalca gradbenih del.

Kot je razvidno iz razpisne dokumentacije, bo poškodovano streho nadomestila nova pomična platnena streha, katere osnova bo še vedno takšna, kot jo je že leta 1965 zasnoval inženir Miloš Marinček. Imela pa bo sodobnejše odvodnjavanje, obstojnejša bo proti zunanjim vplivom in bo zaradi dvojne napihljive membrane ob poletni pripeki omogočala boljšo izolacijo. Cilj obnove je tudi izboljšanje akustike avditorija. »Nadgradnja konstrukcije pomične strehe nad poletnim gledališčem bo zagotavljala boljše upravljanje prekritja z ustreznim elektronskim krmiljenjem in novimi pogoni. Z dvojno ponjavo in vpihovanjem toplega zraka bosta izboljšana varnost pri sprijemanju snega in toče pa tudi odvod meteorne vode,« pojasnjujejo na občini.

Kot je razvidno iz razpisa, med drugim načrtujejo obnovo nosilnih delov konstrukcije križevniškega samostana in obnovo temeljev obstoječih stebrov strehe ob Zoisovi cesti kot tudi posodobitev pomičnega dvižnega odra, glavne zavese in projekcijske kabine. Po obnovi bodo Križanke bogatejše še za bočno pomično vetrno zaščito proti Zoisovi cesti, ki bo desno stran tribun in oder ščitila pred dežjem in vetrom.

Festivalski program na drugih lokacijah

Koliko bo naložba stala, na občini za zdaj še ne morejo oceniti. Pojasnjujejo pa, da bodo denar delno zagotovili s prejeto zavarovalnino, saj je bila pomična streha poletnega gledališča zavarovana, delno pa bodo sredstva črpali tudi iz občinskega proračuna.

Delavci bodo gradbena dela v avditoriju začeli prihodnje leto, napovedujejo na občini, kjer se ob tem nadejajo, da bo obnova končana predvidoma do maja 2018. Ker bodo gradbeni stroji za zidovi avditorija brneli tudi v času, ko bi morale biti Križanke prizorišče 65. Ljubljana festivala – festivalski program se bo s Carmino Burano začel junija –, bodo organizatorji prireditve, ki bi sicer potekale v avditoriju, preselili na druge ustrezne prireditvene prostore v mestu. Kot nadomestna prizorišča v javnem zavodu Festival Ljubljana naštevajo denimo Gallusovo dvorano v Cankarjevem domu, Gospodarsko razstavišče, Unionsko dvorano in prostore Slovenske filharmonije. »Prireditve, ki jih je Festival Ljubljana načrtoval v Viteški dvorani Križank ali križevniški cerkvi, bodo v teh prireditvenih prostorih tudi izvedene,« pa so sporočili z občine.