Zaradi pomanjkanja dokazov je včeraj tožilka Irena Primic Kožuh zoper 35-letno Ljubljančanko Majo Magister umaknila obtožbo, da je zastrupila svojega 46 let starejšega intimnega prijatelja Pavla R. Ker je na vprašanje, ali bo potem on nadaljeval pregon, Pavel R. odkimal, je sodnica Vesna Podjed obtožbo zaradi povzročitve posebno hude poškodbe in velike tatvine zavrnila, vse stroške, ki so nastali s kazenskim postopkom, pa bodo poravnali iz proračunske malhe. Ker pritožbe na takšno odločitev ne z ene ne z druge strani ne bo, je zadeva za Magistrovo končana.

Spomnimo, da sta bila Magistrova in Pavel R. tistega junijskega dne pred šestimi leti namenjena v čateške toplice. Preden bi zapustila Ljubljano, sta se ustavila v lokalu na kavi, ko sta pozneje spet sedla v avto, pa se je moškemu zdravstveno stanje zelo poslabšalo. Preiskava je pokazala, da se je zastrupil s klozapinom, učinkovino, ki je v tabletah leponex. Te spadajo v skupino antidepresivov, ki se uporabljajo za zdravljenje shizofrenije. Njegovo stanje je bilo zelo resno, na urgenco so ga prepeljali v hudem šoku in samo zdravnikom se lahko zahvali, da je ostal živ.

»Rešila sem mu življenje«

Magistrovo so obtožili, da je v lokalu prijatelju leponex podtaknila v kavo in da mu je po tem, ko so ga odpeljali na urgenco, hotela ukrasti avto ter denarnico z 240 evri, telefon in ključe. Takrat je bila odvisna od drog in je potrebovala denar, je motiv utemeljevalo tožilstvo. Večkrat si je izposodila tudi od Pavla R. in prav tisto jutro ga je spet prosila za denar, a jo je zavrnil, češ da ima le 240 evrov, ki jih potrebuje za toplice. Magistrova je očitke o zastrupitvi vseskozi odločno zanikala, nasprotno, po njenem mnenju mu je rešila življenje, ker je takoj poklicala reševalce. Dejala je, da se je že takoj ob srečanju čudno vedel, ko sta se nameravala odpeljati proti toplicam, pa je ugotovila, da gre zares. Zanikala je tudi, da bi ga okradla; preden so ga odpeljali na urgenco, ji je sam naročil, naj poskrbi za avto in drugo, kar je tudi storila. Avto je parkirala pred svoj blok, denarnico in druge predmete pa je shranila in mu jih pozneje vrnila.

Tudi Pavel R. jo je razbremenil; na sodišču je povedal, da je bila za zastrupitev verjetno kriva tabletka za spolno moč, ki mu jo je dala neka prostitutka in jo je vzel zjutraj, ko je bil še doma. Glede denarja pa je dejal, da si je Magistrova od njega res večkrat izposodila kakšno vsoto, a mu je po svojih zmožnostih tudi vračala. Mislil si je, da denar potrebuje za drogo, govorila pa o tem nista.

»Ni mogla biti storilka«

Tožilka je včeraj dejala, da obtoženkino obnašanje od trenutka, ko je prijatelju postalo slabo, kaže, da ni mogla biti storilka. Klicala je rešilno vozilo, avto, denarnico in drugo pa ji je oškodovanec sam zaupal v oskrbo. Pozneje je skrbela zanj in tudi prijatelja sta ostala, čez približno pol leta sta se odpravila tudi na skupno potovanje. Po mnenju tožilke obstaja možnost, da je bila res kriva prostitutkina tabletka, v njej bi bil lahko klozapin. Oškodovanec je povedal, da jo je vzel med 7. uro in 7.15, na kavo pa sta odšla okoli 9. ure. »Upoštevaje mnenje toksikološke izvedenke dr. Majde Zorec Karlovšek, da klozapin deluje že po 15 minutah, maksimalen učinek pa v povprečju doseže po poldrugi uri, je mogoče, da je oškodovanec res vzel to tableto,« je dejala Primic-Kožuhova. Izvedensko mnenje za obtoženko sicer ni bilo ravno povsem razbremenilno. »Lahko da je klozapin zaužil s kavo, kajti kmalu je začutil omotico,« je med drugim pričala toksikologinja. Stanje se mu je nato poslabševalo in okoli 10. ure so mu že prihiteli na pomoč reševalci.