V teh dneh mineva pol leta, odkar nas je za vselej zapustil sloviti angleški igralec Christopher Lee. Ob številnih vlogah, od grofa Drakule do Sarumana v Gospodarju prstanov, se je predvsem ljubiteljem filmov o Jamesu Bondu v spomin zagotovo najbolj usidrala njegova vloga glavnega negativca v epizodi Mož z zlato pištolo (The man with the golden gun, 1974) Francisca Scaramange – v potujočem cirkusu vzgojenega strelca, ki je v najstniških letih, potem ko je ustrelil policista, odkril, da uživa v ubijanju.

Njegovo glavno orožje je bila posebej zanj izdelana zlata pištola, ki se je razstavila v škatlico za cigarete, vžigalnik, kemični svinčnik in manšetni gumb, ob tem pa premogla zgolj en naboj – mož z zlato pištolo pač nikdar ne zgreši, zato je ta dovolj. Scaramanga pa je imel poleg zlate pištole, s pomočjo katere si je kot poklicni morilec pridobil veliko bogastvo, še (vsaj) eno stvar, ki je lahko opravljala več stvari hkrati. To je bil njegov znameniti avto, ki je bil hkrati lahko tudi letalo – šlo je za zlatorjavi model AMC matador coupe, ki se je v nekaj potezah iz cestnega vozila spremenil v leteče.

Smešen vzlet

AMC matador je v filmu prikazan med vožnjo po Bangkoku, Bond pa ga zasleduje še z enim modelom znamke AMC, in sicer hornetom (tudi ta je izjemno zanimiv, zato o njem kdaj drugič), ki ga ukrade iz salona, in to ravno v trenutku, ko si ga je na sovoznikovem sedežu ogledoval šerif J. W. Pepper (Clifton James). Ta, sicer stari Bondov znanec že iz filma Živi in pusti umreti je na Tajskem v vlogi turista, tako kot v omenjenem pa je tudi v tem filmu zaslužen za nekaj komičnih vložkov. Kakor koli, Bond in Pepper zasledujeta zlatorjavi avto tudi zaradi tega, ker je v njegovem prtljažniku ujeta Bondova asistentka Mary Goodnight (Britt Ekland), ki je v vozilo nastavljala sledilno napravo, ko jo je Scaramanga zalotil in zaprl v prtljažnik. Divji lov se konča v skednju podobni garaži, ker divjanje obeh avtomobilov seveda opazijo tudi lokalni policisti, pa ga že čez nekaj trenutkov obkolijo. A na vsesplošno presenečenje vseh se v naslednjem trenutku vrata skednja odprejo, ven pa s polno hitrostjo zapelje AMC s krili na strehi in švigne v nebo.

Ko je bil prizor posnet, je bil videti naravnost fascinantno, danes pa deluje malce smešno. Avto se namreč v zrak dvigne pod zelo ostrim kotom in tako zlahka, kot bi bil iz papirja. Kar pa niti ne čudi, ko pa so prizor posneli s pomočjo en meter dolge daljinsko vodene makete.

Preletel več kot 320 kilometrov

Predelan AMC s krili se je bil menda v resnici zmožen odlepiti od tal in nizko nad tlemi preleteti 500 metrov. Kar pa je seveda povsem nekaj drugega od tega, kako ga prikažejo v filmu. Tam ga namreč opredelijo kot lahko letalo, saj tudi Bond, ko o dogodku poroča nadrejenim, omeni, da je odletel 200 milj (322 kilometrov) zahodno od Bangkoka.

Za snemanje filma naj bi uporabili dva različna matadorja, ko je bil avto kasneje na ogled v Bondovem muzeju, pa ni več imel kril, enako je bilo tudi s primerkom, ki so ga ob prelomu tisočletja prodali na dražbi za slabih 8000 funtov. AMC matador je podjetje American motors corporation izdelovalo med letoma 1970 in 1978, ravno v času snemanja filma pa je bilo podjetje, ki je ugasnilo leta 1988, na vrhuncu moči. Navsezadnje so ob omenjenih Scaramangovem matadorju in Bondovem hornetu v filmu »nastopali« tudi štirivratni matadorji, ki jih je v filmu uporabljala tajska policija, v resnici pa je bila z njimi v tistem času opremljena losangeleška.