Raziskave kažejo, da je na svetu lačen vsak 9. Zemljan. Problem je pereč in zaradi razmer, ki vladajo povsod po svetu – politične razmere, okoljske razmere in neverjetna neumnost človeka – bo problem lakote v prihodnosti še večji. Da dodam še malo soli na rano – raziskave kažejo, da se stran vrže kar 1/3 vse pridelane hrane!

In to na vseh korakih: na kmetijah (nekateri morajo zaradi estetskih pravil zavržti kar 50 % pridelka, pa z njimi ni nič narobe, izdelki so le estetsko nepravilni), med transportom (med transportom so izdelki močno izpostavljeni tresenju, temperaturam ...), v trgovinah (nepravilno shranjevanje, slabo ravnanje z izdelki in nezmožnost prodaje) in v naših kuhinjah (kupujemo preveč hrane, ki nam zgnije, se pokvari itd., ne načrtujemo obrokov, se zmrdujemo in stran mečemo ostanke …).

Da pa bo v vašem gospodinjstvu čim manj zavržene hrane, storite naslednje:

1. načrtujte obroke (dan pred nakupovalnim dnevom sestavite jedilnik za naslednji teden – upoštevajte sezono in razpoložljive sestavine in svoje želje in želje družine)

2. nakupite le sestavine, za katere veste, kako jih boste uporabili (naredite seznam glede na določen jedilnik za naslednji teden)

3. ne nakupujte lačni (lačni vedno kupite več, saj so oči vedno bolj lačne od želodčka)

4. shranjujte pametno (upoštevajte nasvete za shranjevanja in najprej uporabite tiste sestavine, ki so bližje preteku roka)

5. kuhajte doma, jejte zmerno in uživajte v hrani (če lahko, pripravite kakšno jed vnaprej, jo shranite v hladilniku in potem segrejte; lahko pa pripravljene jedi tudi zamrznete in odmrznete pred uporabo)

Med najpomembnejšimi informacijami v današnjem zapisu pa so zagotovo vrstice v nadaljevanju. Zapomnite si ti dve oznaki na embalaži in ju dosledno upoštevajte!

a) Oznaka na živilih UPORABNO NAJMANJ DO = datum minimalne trajnosti. Po poteku datuma varnost ni vprašljiva, vprašljiva je le kakovost (hrana začne izgubljati okus, teksturo, vonj in hranljivo vrednost), je pa še vedno užitna.

Npr.: testenine, riž, rastlinsko olje, čokolada …

b) Oznaka na živilih PORABITI DO = vsa živila, ki so hitro pokvarljiva. Upoštevajte navodila na embalaži (hraniti v hladilniku, hraniti pri temperaturi 2–4 °C ..) , saj se bo hrana sicer hitreje pokvarila in se lahko zastrupite. Če doma sestavino pred iztečenim rokom – če je ne mislite porabiti do takrat, seveda – pravilno zamrznete, ji rok uporabnosti podaljšate. Seveda enkrat zamrznjeno jed ali sestavino ne smete ponovno zamrzniti, razen če jo predhodno toplotno obdelate (če npr. zamrznjeno meso odmrznete, skuhate jed, jed ohladite in zamrznete, je to ok)

Npr.: sveže ribe, sveže mleto meso …

Na čim manj zavržene hrane in pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za mehiški rdeči riž:

1 (rdeča) čebula

1 strok česna

olivno olje

4 manjše (rumene, oranžne ali rdeče) paprike (oz. ena manjša skodelica)

1 dcl paradižnikove kaše

180 g riža

1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in 1 zelenjavne jušne kocke)

1 žlička rdeče mlete paprike

1 žlica paradižnikovega koncentrata

1/2 žličke mletega kumina

1 feferon (neobvezno)

sol

poper

Sestavine za pečeno koruzo:

2 storža predhodno kuhane koruze

olje

kajenski poper (neobvezno)

Sestavine za kremni avokadov preliv:

1/2 avokada

4 žlice grškega jogurta

2 žlici limoninega soka

1 šopek svežega peteršilja

1/2 stroka česna

sol

poper

Ostale sestavine:

1 konzerva črnega ali rdečega kuhanega fižola

1 pest zelene solate

1 pest belega in rdečega zelja

mlada čebula

svež feferon

1/2 avokada

PRIPRAVA

Najprej pripravite kremni avokadov preliv. V mikserju zmiksajte vse sestavine, preliv poskusite in dodelajte, če je potrebno.

Potem pripravite mehiški rdeči riž. Sesekljajte čebulo in česen. Feferon narežite na kolute, papriko pa na rezance.

V kozici segrejte 2 žlici olja in na segretem začnite počasi pražiti čebulo. Ko se malenkost zmehča, dodajte kumin (ne kumino!), paradižnikov koncentrat in mleto rdečo papriko in pražite še minuto. Potem v kozico stresite papriko in jo počasi potenstajte. Tu potrebujee malo potrpljenja – papriko morate res počasi potenstati, da se zmehča. Med praženjem, vse skupaj bo trajalo kakšnih 10 minut, večkrat premešajte, da se ne prismodi.

Ko se paprika zmehča, v kozico stresite še feferon in česen in pražite še toliko časa, da česen zadiši.

Potem v kozico stresite riž in premešajte ter pražite minuto, da riž postekleni. Potem vlijte še paradižnikovo kašo in premešajte. Ko riž popije paradižnikovo kašo, začnite v kozico vlivati segreto zelenjavno jušno osnovo. Najprej vlijte eno zajemalko in premešajte, potem pa počakajte, da riž vpije vso tekočino. Potem dolijte še eno zajemalko in spet počakajte, da riž popije vso tekočino. Tako nadaljujte vse do takrat, ko je riž skuhan.

Ko je riž na pol skuhan, segrejte pečico na 250°C (funkcija žar). Predhodno kuhane koruzne storže namažite z olivcem, jih popoprajte ter prenesite v manjši pekač. Koruzo pecite na najvišji rešetki približno 10 minut, vmes jih enkrat zelo previdno obrnite. Pazite, da se ne prismodi.

Zelje narežite na tanke rezinice, solato pa prav tako. Fižol splaknite pod tekočo mrzlo vodo in dobro odcedite. Čebulico in feferon prav tako narežite na kolute. Avokado narežite na rezinice in pokapajte z malo limoninega soka.

Ko imate vse sestavine pripravljene, mehiško pojedino sestavite. Na krožnik najprej razporedite solato, potem pa še zelje. Potem dajte na en konec polovico riža, dodajte fižol, okrasite s čilijem, mlado čebulo in avokadom ter dobro pokapajte s prelivom. Pojedino postrezite in maksimalno uživajte!