511 stopnic Nabrežine

Božičkov vrtni vlak v Železniškem muzeju

Od 10. do 15. ure vas v soboto vabijo v Železniški muzej na Parmovi 35 v Ljubljani. Prireditev naj bi bila za otroke, vendar bodo dobrodošli tudi 'večji' otroci, ljubitelji vlakov. Zapeljali se boste namreč lahko z božičkovim vrtnim vlakom, obenem pa si boste lahko tudi ogledali stare in še starejše lokomotive v muzeju. Za vse obiskovalce pripravljajo majhno presenečenje, ob 11. uri pa pripravljajo voden ogled muzeja.

Božičkova dežela v Bohinju

Že tri leta je Božičkova dežela v Bohinju pravi zimski hit, zato se velja podvizati, saj organizatorji pravijo, da gredo vstopnice za vse termine za med. Božičkova dežela je daleč od ponorelega sveta, skrita med drevesi v bližini Bohinjskega jezera. V idilični leseni koči in njeni okolici bo letos spet zaživela zgodba pravljičnih junakov, ki si neizmerno želijo družbe rdečeličnih malčkov, ki še vedno verjamejo v pravljice. Skozi gozd vas bo Božičkova pomočnica popeljala do idilične koče, kjer boste v toplem zavetju ob odprtem ognjišču prisluhnili zgodbicam iz pravljičnega sveta in se pogostili s piškoti in čajem. V Božičkovi deželi vas čakajo jelenčkov spust, ledeni tobogan, polhov rovček, zapletena pajkova mreža, spretnostna potka, slepi ribolov, otroške ustvarjalne delavnice in letošnja novost, mini živalski vrt s pritlikavimi kozami, ter druge vragolije, kjer vas bodo spremljali palčki.

Praznična tržnica v Rogatcu

V kraju, kjer je eden najbolj znanih muzejev na prostem in kjer se lahko pohvalijo s prenovljenim gradom Strmol, za ta konec tedna napovedujejo pravo kulinarično prireditev. Vse skupaj se bo začelo v soboto ob 15. uri in bo trajalo vse do večera, na stojnicah pa bodo na ogled in naprodaj izdelki rokodelcev in narave. Program bodo soustvarjali s svojimi nastopi tudi Otroški pevski zbor OŠ Rogatec, Folklorna skupina KD A. Stefanciosa, Ljudske pevke Rogatec, učenci Glasbene šole Rogaška Slatina in Društvo žena Rogatec, na ogled pa bodo tudi pletarski izdelki Ivana Verdnika in razstava Vile Maye iz Šoštanja.

Ulično gledališče v Ljubljani

Zvezda park bo od petka dalje prizorišče živahnih in pisanih nastopov uličnega gledališča. Občudovali boste lahko nastope klovnov, lutkarjev, artistov in cirkusantov, ki bodo zanimivi tako odraslim kot otrokom.  Letošnji nastopajoči prihajajo iz Slovenije, Španije, Nemčije, Francije, Srbije, Kolumbije in Hrvaške. Program bo ves čas animirala in povezovala skupina treh klovnov, kombinacija članov francoske skupine Charivari in gledališča Ane Monro.

Predpraznični Štanjel

Od nedelje ob 15. uri pa do prvih dni prihodnjega leta vas prijazno vabijo na druženje ob prireditvi Predpraznični Štanjel, ki bo potekala v tamkajšnji Viteški dvorani. Letošnje praznovanje bo poleg razstave tradicionalnih božičnih jaslic, ki jo bodo prav v nedeljo v starem mestnem jedru tudi odprli, popestrila še tržnica kraških izdelkov in drugih dobrot, ki jo bodo pripravili naši marljivi ponudniki, ter kulturni program. Letos organizirajo tudi nagradno igro za vse obiskovalce – sleherni, ki bo prišel na izlet v Štanjel, bo namreč prejel zemljevid, na katerem bodo označili lokacijo jaslic pri posamezni hiši. Te bodo po vasi že oštevilčene. Ob koncu predstavitve jaslic bodo žrebali nekoga, ki bo na izročenem zemljevidu pravilno označil vse lokacije prijavljenih jaslic.

Posebna družinska nedelja

Nedeljo lahko skupaj preživite povsem drugače: ob 11. uri dopoldne lahko predate otroke kuharjem hotela Triglav na Bledu, s partnerjem oziroma partnerico pa si privoščita romantičen sprehod okoli jezera ali sprostitev v bazenu in savnah. Ob 13. uri bo družinsko kosilo, ki ga bodo dopoldne skupaj z chefom in drugimi kuharji pripravili vaši otroci. Za petdeset evrov ponujajo: sodelovanje otroka v kuhinji, spoznavanje kuharskega poklica in kuharskih pripomočkov, natisnjeni recepti pripravljenih jedi, uporaba bazena in savne za starše, nedeljsko kosilo za starše in otroka oziroma otroke.

Zimske pravljice na Brdu pri Kranju

V soboto in nedeljo vas vabijo med 15. in 20. uro na posestvo Brdo in obljubljajo čudovita doživetja: pripovedovanje novih brdskih pravljic v pravljičnih hišicah, razpostavljenih po čarobno okrašenem Parku Brdo, številne otroške predstave in animacija za otroke, obisk Božička in razposajene Pike Nogavičke, ognjeni šov Mušketirjev, izdelovanje ledenih skulptur, dobrodelni sejem božičnih izdelkov, jahanje lipicancev v maneži, glasbeni program v živo, nagradno žrebanje in odlično kulinarično ponudbo.