Potem ko so v Slovenskem državnem holdingu pred dnevi opozorili, da si je nekdanji predsednik uprave Polzele Marko Klemenčič izplačeval 40 odstotkov višjo plačo od dogovorjene, so včeraj povedali, da so protipravno dejanje pri podrobnejšem nadzoru poslovanja ugotovili predstavniki SDH. »To pomeni, da protipravnega dejanja ni razkril Klemenčič,« so poudarili v SDH. K tem navedbam so SDH vzpodbudile Klemenčičeve izjave za nekatere medije, da si je izplačeval 10 odstotkov višjo plačo, in ne 40 odstotkov, ter da je lastnika Polzele – državo in SDH – opozoril sam.

Zaradi odkritih nepravilnosti je SDH konec septembra s Klemenčičem sklenil pogodbo o sporazumnem prenehanju funkcije predsednika uprave, ki je vključevala tudi vrnitev pridobljene premoženjske koristi. »Imamo dokumentacijo, da je imela Polzela konec avgusta knjižen neupravičen poračun plač za Klemenčiča v višini 28.219 evrov. Polovični znesek mu je družba že izplačala, druga polovica pa je bila knjižena kot obveznost za izplačilo plač. Za neupravičeni znesek je Polzela po odkritju protipravnosti brisala obveznost in do Klemenčiča vzpostavila terjatev,« so povedali v SDH.

Po prepričanju SDH pri izplačevanju previsoke plače ni šlo za napako, temveč za namerno obračunavanje višje plače. Poleg tega so v SDH povedali, da Klemenčičeva izjava, da v SDH ni imel ustreznega sogovornika, ni resnična, saj so tedensko spremljali vse podatke in poslovanje družbe. »Izkazalo se je, da ne drži nobena izmed predpostavk, na podlagi katerih so bili izdelani poslovni načrti uprave Polzele za izboljšanje poslovanja. Poraba dokapitalizacijskih sredstev je bila dogovorjena vnaprej, Klemenčič pa je večkrat zagotovil, da njihova višina zadošča za zagotovitev vzdržnega poslovanja,« so opozorili v SDH. Dodali so, da so kazensko ovadbo že posredovali specializiranemu državnemu tožilstvu. V SDH so vložitev ovadbe proti Klemenčiču napovedali prejšnji petek. Svoja stališča namerava Klemenčič predstaviti medijem na današnji tiskovni konferenci.