Z glavne ceste med Kranjem in Škofjo Loko je treba po bližnjici zaviti proti Gorajtam in kmalu je ob cesti nogometno igrišče pri Sv. Duhu in ob njem v gozdiču pravljična dežela, kjer domišljija otrok dobi krila.

»Sedmič se že trudimo s pravljično deželo, ki ponuja otrokom pravljice v živi obliki. Nastala so prizorišča, kjer vsak dan od 18. do 28. decembra oživijo Muca Copatarica, Rdeča kapica in drugi pravljični junaki. Vsak dan sta brezplačni predstavi ob 15. in 17. uri, počivamo le na božič,« pravi Danica Kordež, gonilna sila dogajanja, ki je preraslo v pravi festival. Zdaj so postali že tako priljubljeni in znani, da jih pride gledat in poslušat okoli 10.000 ljudi.

Prizorišče na prostem s hiškami in junaki pravljic v predstavah oživlja okoli 30 ljudi, še okoli 15 jih sodeluje pri delovanju pravljične dežele, ki je nastala z dobro zamislijo in se v šestih letih razvila v priljubljeno prireditev. Kordeževa doda, da brez pokroviteljev kljub prostovoljnemu delu desetin ljudi prireditve ne bi mogli pripraviti. »Veseli smo, da ni vstopnine in si lahko vsakdo brezplačno ogleda pravljično deželo, a kljub temu moramo zbrati nekaj deset tisoč evrov za stroške. Zahvala gre vsem, ki sodelujejo in pomagajo, zadovoljni obiskovalci naše pravljične dežele pa so za nas prava nagrada,« je povedala Kordeževa ob predstavitvi dogajanja v veselem decembru.

Včeraj so bili tam tudi pevci z osnovne šole Olševek, ki spada k šenčurski devetletki, in nastopajoči, ki jih je tja pripeljala Dragica Markun iz Šenčurja. »Radi smo prišli zaplesat, saj je pravljična dežela res nekaj posebnega,« je povedala Markunova. Takega mnenja sta bila ob predstavitvi letošnjega dogajanja tudi župan Škofje Loke Miha Ješe in direktor podjetja Knauf Insulation s Trate, ki sta obiskala zanimivo prizorišče, kjer se radostijo najmlajši.