Sredi mostu čez reko Kolpo na mejnem prehodu Vinica so včeraj dopoldne postavili panelna vrata za primer, če pride do povečanja migrantskega vala na tem območju. O ukrepu je včeraj črnomaljsko županjo Mojco Čemas Stjepanovič obvestil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Andrej Špenga. »Mejni prehod se s tem ne zapira,« poudarja Čemas-Stjepanovičeva.

V prihodnjih dneh naj bi po Špengovih besedah postavitev tovrstnih tehničnih ovir nadaljevali na nekaterih ključnih območjih na južni meji, na katerih bi lahko glede na lanske izkušnje prišlo do poskusov množičnega prehajanja v Slovenijo.

Na ministrstvu so nam pojasnili, da gre za del aktivnosti, ki jih ministrstvo in policija izvajata na več odsekih na meji s Hrvaško. Lokacij, kjer postavljajo bodisi panelno bodisi rezilno ograjo, vnaprej ne razkrivajo, dograjujejo pa jo tako na mejnih prehodih kot v naravi. Po zadnjih dostopnih podatkih je na meji s Hrvaško postavljenih že več kot 180 kilometrov ograje, po podatkih Lovske zveze Slovenije pa je v njej tudi dvesto odprtin za prehod divjih živali. Celotna meja s Hrvaško je sicer dolga 670 kilometrov.

Če bi se migranti oziroma prosilci za azil znašli pred zaprto ograjo, pa to Slovenije še ne bi odvezalo odgovornosti zanje. Po mednarodnem pravu sta za varnost in obravnavo oseb v prostoru med mejama odgovorni obe državi, na tem območju pa lahko posreduje tudi Urad Združenih narodov za begunce (UNHCR). Po podatkih Špenge so sicer letos do konca novembra policisti našteli 976 ilegalnih prehodov. Prebežnike obravnavajo na policijskih postajah in jih vračajo na Hrvaško.

Kot je znano, ministrstvo za notranje zadeve na območju Bele krajine išče tudi primerno lokacijo za vzpostavitev sprejemno-registracijskega centra, čemur pa del javnosti s Civilno iniciativo (CI) proti migrantskemu centru v Beli krajini na čelu ostro nasprotuje. Na občino je CI že podala pobudo za vložitev zahteve za razpis občinskega referenduma. Županja mora zdaj v osmih dneh pobudo preučiti. Če bo skladna z zakonodajo, bo o razpisu referenduma odločal občinski svet. ds, ušk