Slovensko moško namiznoteniško reprezentanco čaka danes ob 18. uri v Novi Gorici izredno pomemben dvoboj v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2017. Pomerila se bo proti Poljski, eni najboljših od šestih reprezentanc v Evropi, udeleženki olimpijskih iger in reprezentanci, ki ima v svojih vrstah poleg naturaliziranega Kitajca Wanga Zhengyija tudi nosilca kolajn z nedavnega evropskega prvenstva Jakuba Dyjasa in Daniela Goraka.

Konec septembra je Slovenija v Dzialdowu presenetila Poljake in zmagala s 3:1. Bonus nepričakovanih točk je zapravila prejšnji mesec, ko je v Novi Gorici z 1:3 klonila proti Belgiji. Dolžnik v slovenski reprezentanci je najboljši igralec Bojan Tokić, ki je na dosedanjih dveh reprezentančnih tekmah dobil le enega od štirih posamičnih dvobojev.

»Moja glavna želja je, da publiki v Novi Gorici pokažem, da sem imel proti Belgiji zgolj slab dan. Igram dobro, zato sem prepričan, da lahko premagam vse tri poljske igralce, ki sicer sodijo v sam evropski vrh,« iz Nove Gorice, kamor je pripotoval v petek, sporoča Bojan Tokić in dodaja, da bo Poljska danes favoritinja, ki bo naletela na visoko oviro.

Najboljši slovenski igralec je v zadnjem času pokazal nekaj odličnih iger. V najmočnejši, nemški ligi ima z razmerjem sedmih zmag in štirih porazov veliko zaslug, da Saarbrücken na lestvici zaseda četrto mesto, ki še vodi v končnico prvenstva in boj za naslov prvaka. Tibharjevo moštvo je uspešno tudi v ligi prvakov, kjer si je krog pred koncem že zagotovilo prvo mesto v skupini, tako da z nestrpnostjo pričakuje decembrski žreb.

Brez reprezentančnega poraza v kvalifikacijah za EP je Darko Jorgić, ki je dobil obe posamični tekmi proti Poljski in Belgiji. Hrastničan se je prejšnji teden vrnil iz Cape Towna s prvo slovensko kolajno z mladinskih svetovnih prvenstev. V konkurenci mešanih dvojic sta s Srbkinjo Lupulescujevo osvojila bronasto kolajno, medtem ko se je med posamezniki kot četrti nosilec uvrstil v osmino finala. Razlog, da je lahko Slovenija pred današnjim dvobojem v osnovni šoli Milojke Štrukelj optimistična.

»Jorgić se je razvil v zelo dobrega igralca. Ni več zgolj igralec, ki lahko preseneti kakšnega favorita. Pozna ga vsa Evropa, v mladinski konkurenci ves svet. Razvija se v pravi smeri in verjamem, da ga čaka lepa namiznoteniška prihodnost,« je odlične igre Darka Jorgića z izbranimi besedami opisal Tokić. »Kitajca, ki je na mladinskem svetovnem prvenstvu premagal Jorgića, ne poznam. Vem pa, da Darko igra tako kakovosten namizni tenis, da bi se lahko iz Južne Afrike vrnil tudi z zlato kolajno.«

Pričakovati je, da bo slovenski selektor Jože Urh na mesto tretjega igralca postavil Denija Kožula, ki je s pravim pristopom in dobrimi igrami na rezervni stolček preselil Jana Žibrata.