Z nedeljsko večerno zmago Olimpije proti Zadru, po kateri je naziv najkoristnejšega igralca 13. kroga pripadel Nikoli Jankoviću, ki je dosegel 24 točk in sedem skokov, se je v ligi ABA zaključila prva polovica rednega dela. Na vrhu lestvice je brez poraza pričakovano evroligaš Crvena zvezda, za njim pa Partizan, Budućnost in Cedevita. Vodilnega četverčka se drži še Cibona, ki je presenečenje letošnje sezone. Slovenska predstavnika Olimpija in Krka ležita v sredini, a se je težko znebiti občutka, da bi bila lahko višje.

Zmaji zadeli s tujci

Pri Olimpiji, ki je zaradi vsem znanih finančnih težav v letošnji sezoni za sestavo moštva namenila daleč najnižji znesek v času samostojne Slovenije, so to pot zadeli z nakupi tujcev, ki predstavljajo dodano vrednost. Nikola Janković in Brandon Jefferson sta prvi violini zasedbe trenerja Gašperja Okorna, vse boljši je tudi vsestranski Devin Oliver, medtem ko se je po namigovanjih o predčasni prekinitvi sodelovanja zbudil tudi Stevan Milošević. Marko Mlađan in Semen Šaškov, ki nista več člana zmajev, sta bila poskusa za drobiž, ki pa se nista izšla in sta sporazumno že zapustila moštvo.

Ljubljančani so kar štiri gostujoče obračune v prvem delu jadranske sezone izgubili za točko. Če bi jih dobili, bi se borili za preboj v polfinale. Trener Gašper Okorn najbolj žaluje za neuspehom v Skopju proti MZT. »Na domačih tekmah je šlo bolj ali manj vse po načrtih, z izjemo Cibone, kjer sem pričakoval več. Morda je bil tudi poraz s Crveno zvezdo previsok, na drugi strani pa smo dobili Mornarja, FMP, Krko in Zadar. Na gostovanjih je bila drugačna zgodba. Želel bi si, da bi dobili vsaj eno izmed štirih tekem, kjer smo klonili za točko. Proti MZT smo imeli v zaključku visoko prednost, pa jo izpustili iz rok. Ta neuspeh je najbolj bolel. Daleč najboljšo tekmo v letošnji sezoni pa smo pokazali v Beogradu proti Partizanu.«

Krki so jo zagodle poškodbe

Če je Olimpija za točko izgubila štirikrat, so bili srečnejši pri Krki, ki je z minimalno razliko dobila tri tekme. V dolenjskem moštvu raje ne razmišljajo o tem, kje bi bili, če bi se stvari odvile drugače. A se niso, zaradi česar so Novomeščani dobili imenitno priložnost, da si proti premagljivim nasprotnikom utrdijo mesto v zgornjem delu lestvice. V ključnem trenutku pa je prišlo do padca v formi, poškodoval se je najboljši posameznik Marko Luković, epilog pa pet zaporednih porazov.

»S prvo polovico prvega dela sem zadovoljen tako z rezultati kot igro. Igralci, ki so dobili priložnost, so dobro reagirali. V drugem pa so se nam zaradi več različnih dejavnikov stvari začele podirati. Odsotnost Darka Jukića se nam je precej poznala, saj so bili zaradi napornega ritma bolj obremenjeni preostali igralci. Ko se bodo stvari s poškodbami umirile, sem prepričan, da se bodo vrnili tudi rezultati,« je oceno prvih trinajstih tekem v letošnji sezoni lige ABA podal trener Krke Dejan Mihevc.