Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) bo nocoj razglasilo najboljše športnike v iztekajočem se letu. Tradicionalna prireditev se bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z neposrednim televizijskim prenosom začela ob 20. uri.

Tudi v letu 2016 so imeli športni novinarji pestro izbiro med vrhunskimi dosežki slovenskih športnikov, ki so na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru osvojili štiri kolajne. V moški konkurenci je bil v zadnjih treh letih za najboljšega športnika vedno razglašen smučarski skakalec Peter Prevc. Za njim je sijajna zima, v kateri je prepričljivo osvojil veliki kristalni globus in novoletno turnejo, v svetovnem pokalu pa je zbral rekordno število točk. Prevc je tudi tokrat v ožjem krogu favoritov za naziv najboljšega športnika leta, kakor tudi kajakaš Peter Kauzer in jadralec Vasilij Žbogar z olimpijskima odličjema. Spomnimo, da je svetovni prvak v kategoriji MXGP postal motokrosist Tim Gajser, nogometni vratar Jan Oblak pa je igral v finalu lige prvakov.

Med dekleti je prva favoritinja zlata judoistka iz Ria Tina Trstenjak, ki bo poskušala s prestola zriniti upokojeno alpsko smučarko Tino Maze. Olimpijsko kolajno je prejela tudi judoistka Anamari Klementina Velenšek, športna plezalka Janja Garnbret pa je denimo osvojila prvo mesto na svetovnem prvenstvu v težavnosti. Za naziv najboljše ekipe leta se potegujeta predvsem rokometna reprezentanca (šesto mesto v Riu) in hokejska vrsta, ki se je že drugič zapored uvrstila na zimske olimpijske igre. DŠNS bo tretjič zapored podelil tudi nagrado za izstopajočo mlado športno osebnost leta.

Rdeča nit prireditve bo 25-letnica slovenskega športa, DŠNS pa je za zmagovalce pripravil nove kipce, ki jih je izdelala Skupina SIJ.