Kako svojo okolico dojemajo najmlajši?

Postavlja se vprašanje, ali je mogoče s prostorsko kompozicijo, videzom zidov, izborom barv in kakovostnim pohištvom spodbuditi zmogljivost majhnih otrok in nekoliko starejših malčkov. Kako svojo okolico doživljajo najmlajši? V katerem obdobju je mogoče pozitivno vplivati na otroke in z urejenim interjerjem prispevati k njihovim spoznanjem in izkušnjam? Dokazano je, da so otroci že zelo zgodaj sposobni prepoznati abstraktne simbole, zato jih je priporočljivo uvesti v svet različnih oblik, nians in barv. Naredite njihovo okolico zanimivo za opazovanje ter jim omogočite različna vizualna doživetja.

Uvedba različnih elementov in vizualnih informacij v okolico ugodno vpliva na razvoj otrok in njihovo dojemanje, kar se kasneje neposredno odraža v intelektualni sferi življenja. Osnova zdravega odraščanja je tudi izbor primernih in neoporečnih materialov za otroški kotiček ali sobo. Predvsem je pomembno, da otroci bivajo v prostoru, ki je popolnoma varen zanje: tako glede konstrukcije pohištva kot končne obdelave.

Razporeditev pohištva

Ko opremljate otroško sobo, pohištvo in druge elemente prilagodite potrebam malčka. Nujno potrebno pohištvo (posteljica, mizica za previjanje, omara, fotelj za dojenje) določite glede na to, ali malček v sobi samo spi, ali pa je namenjena tudi za druge dejavnosti: igro, preoblačenje, hranjenje. Prostor naj bo urejen praktično, da imajo starši vse potrebno na dosegu roke.

Otroška soba mora ostati prehodna, mora dihati. Zelo pomembno je, da pohištvo razmestite tako, da je dostop do posteljice neoviran. Idealno je, če je dostopna z vseh štirih ali vsaj s treh strani, kar olajša delo staršem, malčkom pa omogoči razgled po prostoru. Takšna vidna spodbuda je zelo pomemben dejavnik, ki kasneje vpliva na sposobnost otrokovega opažanja in koncentracije. Zato naj bo vzglavje posteljice vedno obrnjeno tako, da otrok vidi tistega, ki vstopi v sobo. Postelja naj ne bo neposredno pod oknom, za vrati ali ob radiatorju ter naj ne bo obkrožena z drugim pohištvom, ker to vzbuja v otrocih vtis utesnjenosti.

Izberite naravne materiale

Za otroško sobo izberite le naravne in okolju ter ljudem prijazne materiale. Lesene površine naj bodo premazane z nestrupenimi zaščitnimi barvami in premazi. Zibelka ali posteljica naj bosta narejeni iz pravega lesa; izogibajte se pohištvu iz vezanih plošč, ki v zrak še dolgo po proizvodnji spuščajo škodljivi formaldehid. Funkcionalnost, udobje in varnost so glavni elementi, ki jih upoštevajte pri izbiri otroškega pohištva. Robovi naj bodo zaobljeni, vijaki skriti, montaža pa stabilna.

Ker malček v svojem razvoju raziskuje tudi tla, izberite mehke talne obloge ali preproge iz naravnih in nikakor ne umetnih vlaken. Najboljša izbira sta bombaž in volna. Ko opremljate sobo za majhnega otroka, ne pozabite izkoristiti naravne svetlobe, vendar naj ta ne pada neposredno na posteljico. Za osvetlitev v večernem času poskrbi osrednja stropna svetilka, ki pa naj ima regulator svetlobe, saj malčke močna svetloba pogosto moti. V prostor dodajte še nekaj svetil s pridušeno svetlobo za hranjenje in preoblačenje ter za tiste primere, ko morate ponoči zaradi malčkovega joka vstati.

Pisano pred enoličnim

Barve za malčkovo sobo izberite premišljeno. Ne le, da barve neposredno vplivajo na razpoloženje, temveč je za otroka opazovanje barvne okolice obvezno še iz drugega vidika: zidna grafika mora biti stimulativna. Različne oblike privlačijo otrokovo pozornost in spodbujajo njegovo radovednost. Detajli in kontrasti so zato idealen izbor, ne glede na to, ali gre za tapete, proge ali stenske nalepke. Pazite, da so izbrane barve komplementarne in da s količino ne pretiravate. Varna izbira je pastelna podlaga z detajli v osnovnih barvah: geometrijskimi telesi ali oblikami iz narave.

Stereotipna razdelitev barv na tiste za deklice in druge za fantke je preteklost, zato sta rožnata in svetlo modra zgolj ena izmed številnih barvnih možnosti. Odločite se za čudovite in vesele odtenke, ki delujejo razigrano, odprto in toplo. Vaš malček potrebuje vidne dražljaje, zato se poigrajte z različno intenzivnostjo in toni iste barve. Na zid na primer narišite krog, katerega središče je svetlo rumeno, nato pa barva proti zunanjemu robu postaja čedalje bolj intenzivna, kar daje zanimiv vtis tretje dimenzije. Z ustvarjalnimi detajli spodbujamo malčkovo zaznavanje že od najnežnejšega obdobja.

Vizualne izkušnje za oblikovanje osebnosti

Če zaradi skromne kvadrature stanovanja ne morete opremiti ločene otroške sobice, želite pa, da bi vam bil dojenček čim bližje, uredite kotiček, ki ga prilagodite otrokovim (in svojim) potrebam. Zibelka ali otroška posteljica v prvih mesecih otrokovega življenja najpogosteje najdeta mesto ob postelji staršev. Pazite, da je dovolj oddaljena, da do nje dostopate neovirano, ter da vas otrok lahko vidi in občuti vašo bližino. Psihologi pravijo, da bogate vizualne izkušnje v zgodnjem obdobju ustvarjajo bogato bazo podatkov, ki vplivajo na kakovostno odraščanje in oblikovanje otrokove osebnosti.

Vir: www.dominfo5.com