Kot smo že večkrat povedali, je skrb za zasebnost in varnost večplasten izziv, kjer absolutne varnosti ni, do izboljšane stopnje varnosti pa pridemo z redno uporabo tehnologij in spremembo uporabniških navad. Darila pod jelko so prvi korak v pravo smer.

1password – gesla pod ključ

Program 1password smo omenili že večkrat. Skrbi za varno hrambo vaših gesel, uporabljate ga lahko na vseh namiznih in mobilnih platformah, hkrati si boste olajšali delo pri prijavljanju v različne spletne storitve in spletišča.

Cena: mesečna naročnina 3 evreSpletno mesto

www.1password.com

NordVPN – zakrijte svoj IP

VPN (virtual private network) je eden od najbolj pogostih načinov zakrivanje dela svoje spletne identitete, kar vam pride prav predvsem pri obrambi glede sledenja z oglasnimi sporočili in pred drugimi spletnimi storitvami, ki vaše prometne podatke izrabljajo za marketinške in druge namene.

Cena: 75 evrov za dve leti Spletno mesto

nordvpn.com

SpiderOak – varen oblak

Da vedno več podatkov shranjujemo v oblaku, ni nič novega. A se pogoji uporabe računalnikov v oblaku konkretno razlikujejo med seboj in zasebnost vaših podatkov v določenih oblakih je zelo ogrožena. SpiderOak je iz zasebnosti naredil poslovni model – plačate varovanje in zasebnost svojih podatkov.

Cena: 60 evrov na leto za 100 GB prostora / 100 evrov na leto za 250 GB prostoraSpletno mesto

spideroak.com

Signal – zasebni klepeti

Ker boste praznike najverjetneje praznovali s prijatelji in družino, je to idealen trenutek za začetek uporabe mobilne aplikacije za zasebne klepete Signal. Ker je čar aplikacije ravno uporaba vseh vpletenih v komunikacijo, si aplikacijo skupaj lahko naložite ob začetku prazničnega obiska in nato uživate v novovzpostavljeni komunikacijski zasebnosti.

Cena: BrezplačnoSpletno mesto

whispersystems.org/

Letošnje praznovanje novega leta namesto že vnaprej prelomljenih obljub o prenehanju kajenja, hujšanja, ukvarjanja s telovadbo začnite z zasebnostno dieto in prijateljem podarite orodja za varovanje komunikacijske zasebnosti ter jim priporočite rubriko Boj na usmerjevalniku, kjer bodo na tekočem. Pa srečno v 2017!