V družbi Javni razsvetljava naj bi do konca letošnjega leta prišlo do lastniških sprememb. Že dlje časa trajajoči prodajni postopek je tik pred koncem. V Javni razsvetljavi, razen tega, da se o prodaji dogovarjajo z mednarodnim investicijskim skladom, drugih podrobnosti o vlagatelju (še) niso želeli razkriti.

Javna razsvetljava, ki zaposluje okoli 130 delavcev, je največja slovenska družba, ki po občinah skrbi za zunanjo razsvetljavo in prometno signalizacijo. Posluje tako v Sloveniji kot v tujini, dolgoročne pogodbe pa ima sklenjene z 21 slovenskimi občinami (vključno z ljubljansko) in Družbo RS za infrastrukturo. Letos so sodelovanje razširili še s štirimi občinami: Hrpelje - Kozina, Hoče - Slivnica, Velenje in Novigrad v hrvaški Istri. Poleg tega se družba ukvarja z novoletnimi okrasitvami, osvetlitvijo športnih stadionov, navsezadnje pa skrbi za razsvetljavo v večini slovenskih predorov.

Lastniške spremembe v Javni razsvetljavi, v kateri poslovneži Tadej in Matej Počivavšek ter Goran Bojović posredno obvladujejo vsak po tretjinski lastniški delež, je dalo slutiti več poslovnih dogodkov v zadnjih treh mesecih. Najprej je bilo na oktobrski skupščini odločeno, da se bo Javna razsvetljava pripojila k svoji lastnici, družbi Enlux, takrat še v neposredni lasti obeh Počivavškov in Bojovića. V naslednjem koraku so sledile lastniške spremembe v Enluxu. Namesto omenjenih treh fizičnih oseb je novembra lastnik Enluxa, s tem pa tudi Javne razsvetljave, postala pred nekaj meseci ustanovljena ciprska družba Gaddoel Hodings Limited. Na začetku decembra je bila Javna razsvetljava z vsemi obveznostmi in premoženjem pripojena k Enloxu in izbrisana iz sodnega registra. Hkrati je novo združeno podjetje Enlux spremenilo ime, tako da se zdaj imenuje Javna razsvetljava, njegov neposredni lastnik pa je Gaddoel Hodings Limited.

Prenos lastništva na Ciper zahteval tuji vlagatelj

Kot so pojasnili v Javni razsvetljavi, je bil razlog za pripojitev Javne razsvetljave k Enluxu v lastniški konsolidaciji družbe. To je zahteval novi strateški vlagatelj, ki bo vstopil v lastništvo združene družbe. Za prenos lastništva na Ciper pa so se odločili, ker investicijski sklad, s katerim se dogovarjajo o nakupu družbe, za potrebe svojih transakcij kot korporativno okolje uporablja to državo, so dodali.

Posli, ki jih v Javni razsvetljavi trenutno zaključujejo, so povezani z objekti na Brdu v Ljubljani za Stanovanjski sklad RS in podvoz Vič, pri katerem sodelujejo v konzorciju z več partnerji. Med večje projekte, ki so jih izvedli v letošnjem letu, so tudi Sparov poslovno-upravni center v Zalogu, obnova razsvetljave v nekaj občinah, več projektov iz sklopa razsvetljave in upravljanja sistemov za Dars, rekonstrukcija Izletniške ceste v Ljubljani, obnova elektro-strojne opreme v enem od največjih avstrijskih predorov Arlberg, pravkar pa so začeli sodelovati pri projektu gradnje knjižnice v Radovljici.

V minulem letu je, potem ko je v stečaju končal škofjeloški gradbinec Tehnik, Javna razsvetljava kot podizvajalec te propadle družbe dokončala gradnjo planiške letalnice. Pred leti se je družba med drugim neuspešno potegovala za znameniti večmilijonski posel mariborskih radarjev, ki ga je dobila družba Iskra Sistemi.