Sinergise, ki sledi filozofiji, kot jo živi podjetje Cosylab, katerega odcepljeno podjetje je Sinergise, da je mogoče narediti prav vse, bo letošnje osmo leto delovanja zapisalo med prelomno. Pohvalijo se lahko ne le z zmago na mednarodnem tekmovanju s področja uporabe satelitskih podatkov Copernicus Masters, ki poteka pod okriljem Evropske vesoljske agencije (ESA), pač pa tudi s tem, da jih je evropska komisija uvrstila med 58 malih in srednje velikih podjetij iz 16 držav, ki jim bo skupno namenila 80 milijonov evrov podpore za izvajanje inovativnih dejavnosti.

»Sinergise že vrsto let sodeluje v raziskovalnih projektih evropske komisije, saj s tem dobimo nekaj sredstev za razvoj naših tehnologij in kar je še pomembneje, dostop do visokotehnoloških partnerjev iz vse Evrope, kar omogoča prenos tehnologij in širitev trga,« pojasnjuje direktor Grega Milčinski.

V ekipi, ki je sicer osredotočena na razvoj geografskih informacijskih sistemov na področju upravljanja z nepremičninami, pomoči pri procesih kmetovanja in splošne oblačne prostorske storitve Geopedia, sodeluje že 35 sodelavcev.

Ko se povrnejo večletna vlaganja

Leto bodo zaokrožili z dobrima dvema milijonoma evrov prihodkov. V okviru svoje osnovne dejavnosti so se do zdaj osredotočali predvsem na Balkan in države v razvoju, kot so Nigerija, Gana, Tanzanija, Mauritius, pa tudi Moldavija in Azerbajdžan. S Sentinel Hubom pa se jim je odprl praktično ves svet. Kupce imajo tako iz Afrike, Evrope kot tudi Avstralije, ZDA, Kanade, Južne Amerike in Kitajske. Njihovi uporabniki so tako posamezne kmetije pa vse do velikih mednarodnih organizacij, kot je na primer Evropski satelitski center (EU SatCen), ki preučuje varnostna tveganja za države EU.

»Leto 2016 je bilo prelomno z dveh vidikov. Pokazali so se rezultati večletnega vlaganja v našo osnovno dejavnost – razvoj sistemov za urejanje kmetijskih in nepremičninskih evidenc. Pridobili smo namreč dva velika projekta – nepremičninski sistem za celotno državo Gana in sistem za urejanje kmetijskih parcel na Škotskem. Drugi je še posebej zanimiv, saj gre za prenos tehnologije, ki smo jo razvili za Slovenijo, na zahodni, načeloma razvitejši trg z obstoječimi ponudniki in močno konkurenco.«

Najpomembnejši pa je Sentinel Hub, kjer jim je uspelo narediti nekaj, česar ni uspelo še nikomur do zdaj. »Vsakomur smo namreč omogočili neposreden dostop do arhiva satelitskih podatkov Sentinel, ki se posodabljajo večkrat dnevno, trenutno pa pokriva že več kot 10 milijard kvadratnih kilometrov, torej 70-kratno površino kopnega, in vsebuje skoraj 600 trilijonov bitov informacij. S tem smo ustvarili storitev, ki rezultate skoraj sedemmilijardne naložbe evropske komisije v okviru projekta Copernicus dejansko naredi uporabne širšemu krogu uporabnikov po vsem svetu.«

ESA jih ni hotela izpustiti iz rok

Rešitev Sentinel Hub je sicer osredotočena na evropske satelite Sentinel, podpira pa tudi Nasin Landsat in nekatere komercialne ponudnike satelitskih posnetkov. Deluje v Amazonovem oblaku in uporablja inovativne metode za učinkovito obdelavo in dostavo podatkov.

»ESA je zelo hitro prepoznala uporabnost naše tehnologije, več mesecev pred oktobrsko podelitvijo nagrad. Ker so jo hoteli uporabljati tudi interno, so ustvarili nove projekte prav v ta namen. Pri formalizaciji sodelovanja je bilo res malce v napoto dejstvo, da Slovenija ni bila članica, vendar so našli način. Zdaj ko je Slovenija končno pridružena članica ESA, bo v prihodnje vse bistveno enostavneje. Zmaga na mednarodnem tekmovanju pod okriljem ESA za nas pomeni potrditev in prepoznavnost. Po tem dogodku so nas poiskali predstavniki velikih korporacij na tem področju, ki so tisočkrat večji od nas, saj v naši storitvi vidijo dodano vrednost tudi zase. Kam bo vse to vodilo, še ne upamo napovedati, vsekakor pa bistveno spreminja fokus podjetja, ki je bil poprej izdelava računalniških sistemov po naročilu, v prihodnje pa bo vedno bolj storitev, ki jo uporabljajo tisoči ali desettisoči uporabnikov.«

Milčinski je s trenutno komunikacijo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo s slovenskimi podjetji, ki želijo sodelovati v projektih Evropske vesoljske agencije, zelo zadovoljen. V Sinergise bi se sicer lotili še več projektov, saj imajo veliko idej, a je njihov največji problem izjemno pomanjkanje kadrov. »Imamo ideje, sredstva in stranke, ki pa jih ne moremo dovolj hitro izpeljati, saj ne moremo najti dovolj usposobljenih razvijalcev programske opreme. To nas dokaj preseneča, saj ne iščemo nekih specialističnih znanj, ampak očitno je dobrih razvijalcev resnično premalo. Poleg programerjev iščemo še strokovnjake za strojno učenje in računalniški vid, s katerimi nameravamo v prihodnje povečati dodano vrednost naših storitev,« poudarja Milčinski.