Na tretjem ženskem veleslalomu sezone se je Ana Drev tretjič zapored uvrstila med najboljšo deseterico. V Sestrieru, ki je po dvanajstih letih vnovič gostil tekme svetovnega pokala v tehničnih disciplinah, je v italijanskih Alpah z devetim mestom izenačila olimpijsko uvrstitev izpred desetih let. Med dobitnice točk sta se na veleslalomu uvrstili še Tina Robnik in Katarina Lavtar, medtem ko sta Ana Bucik in Maruša Ferk na včerajšnjem slalomu odstopili že na prvi progi.

»Podlaga je bila zelo ledena, postavitev pa hitra. Nisem razočarana. Če bi mi bile okoliščine bolj pisane na kožo, bi se lahko uvrstila kakšno mesto višje. Trudim se, da bi naredila korak naprej. Rezultati, ki jih dosegam, so dobri,« je ponosna Ana Drev. »Ostala bom na treningu v Sestrieru. Veselim se naslednje veleslalomske preizkušnje svetovnega pokala v Courchevelu, kjer mi ustreza konfiguracija terena,« napoveduje Ana Drev, ki jo poleg klasičnega prizorišča v francoskih Alpah v letošnjem koledarskem letu čaka še preizkušnja v Semmeringu.

Šteharnik opozarja na napake

»Z razpletom na drugi progi nisem zadovoljen. Vse tri smučarke bi lahko dosegle boljše uvrstitve. Lavtarjeva in Robnikova sta bolj branili uvrstitvi, kot napadali. Ana je dosegla novo vrhunsko uvrstitev, a ne smemo prezreti dejstva, da je na obeh progah v zadnjih petih vratcih izgubila sekundo, ki ji manjka do uvrstitve na zmagovalne stopničke. To mi ni všeč, saj v zadnjih delih proge ni dovolj napadla. Ne vem, zakaj je tako. S tremi tekmovalkami med dobitnicami točk gremo z dvignjeno glavo na naslednjo preizkušnjo. Teren v Courchevelu je lahek, podlaga bo odlična,« pravi Denis Šteharnik.

Če je bila zmaga Tesse Worley v Killingtonu presenetljiva, se je Francozinja z novim najhitrejšim časom izstrelila med serijske zmagovalke. Nekdanja svetovna veleslalomska prvakinja se je v izenačeni preizkušnji z izjemnim napadom na drugi progi, ki mu nista bili kos Lara Gut in vodilna po prvi progi Mikaela Shiffrin, veselila nove zmage. »Ko na tekmi smučaš tako kot na treningih, veš, da si hiter. Takšne občutke sem doživljala v Sestrieru in bili so fantastični,« se je smejalo Tessi Worley. Najbolj se ji je približala Italijanka Sofia Goggia, ki se v tej sezoni redno uvršča na zmagovalni oder, zato ni presenetljivo, da v skupnem seštevku svetovnega pokala zaseda visoko tretje mesto.

Mikaela Shiffrin našla občutke

Da je Mikaela Shiffrin dobila novo slalomsko preizkušnjo svetovnega pokala, ni nič nenavadnega. Na uvodnih dveh tekmah in po prvi progi v Sestrieru se je zdelo, da so se Američanki tekmice približale. Toda najboljša slalomistka na svetu je na drugi progi uprizorila napad, kakršen jo je krasil v preteklih sezonah, ter z več kot sekundo ugnala tekmice. Njena reakcija v cilju je pokazala, da se ji je odvalil velik kamen od srca, saj jo v tej sezoni poleg slalomskih zmag zanima tudi prvo mesto v skupni razvrstitvi. Za zdaj Mikaeli Shiffrin kaže zelo dobro. Je pa njena največja tekmica Lara Gut v Sestrieru pokazala, da je lahko hitra tudi v slalomu – včeraj se je namreč prvič v karieri uvrstila med dobitnice točk.

»Težko opišem, kako sem vesela, da sem končno našla užitek v smučanju, ki sem ga dolgo iskala. Lahko rečem, da sem se sprostila na smučeh,« pravi Mikaela Shiffrin, ki je zadnji slalomski poraz doživela 13. januarja lani, ko sta jo na slalomu v Flachauu ugnali Frida Hansdotter in Tina Maze.

Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo konec tedna nadaljeval v Val d'Iseru, ki bo po dveh moških koncih tedna tretjič zapored gostil tekme najvišje ravni. V petek se bodo alpske smučarke pomerile v alpski kombinaciji, v soboto bo smuk, v nedeljo pa superveleslalom. Za osvežitev spomina: obe smukaški preizkušnji sezone je dobila Ilka Štuhec.