»Uspel mi je nastop v pravem razmerju med agresivnostjo in umirjenostjo. To je bilo ključno. Ničla na strelišču ni presenečenje. Lepše bi bilo videti, če me ne bi izrinili iz deseterice, a vseeno sem primarni cilj izpolnil. No, tudi denarno nagrado 500 evrov sem ujel, ki jo po novem delijo do 15. mesta,« je nasmejan in razbremenjen Klemen Bauer poudaril dobre plati nastopa na uvodni tekmi jubilejnega dvajsetega biatlonskega tedna na Rudnem polju.

Ob odsotnosti Jakova Faka, ki ga je večina od 3000 obiskovalcev sončne idilične Pokljuke pogrešala, je 30-letni Ihanec zmogel veliko breme. S popolnim strelskim nastopom v optimalnih razmerah je drugič sploh na tekmah svetovnega pokala, vselej pod Viševnikom, zadel vse tarče. »Tako dobro streljanje me ni presenetilo. Na zadnjih treningih sem od vsaj sto tarč zgrešil le eno. Običajno je tako, da če na treningu streljaš dobro, lahko tudi na tekmi upaš na ponovitev. V obratnem primeru je upanje na čudež. Tudi po skromnejšem nastopu v Östersundu, ki ni bil odsev dejanskega stanja, sem verjel v svoje sposobnosti. V smučini sem zadnji krog čakal, da me za pol minute ujame Ole Einar Bjoerndalen, a ker ga kar ni bilo za mano, sem pritisnil do konca. Da sem zadnji krog (3,3 km) za Martinom Fourcadom v teku izgubil le 13 sekund, je zelo dober podatek tudi za sobotno zasledovanje,« se je Klemen Bauer na široko razgovoril o nastopu.

Bauer v lov za sedmim mestom

Bauer bo na današnji zasledovalni tekmi začel 52 sekund za Martinom Fourcadom, ki je sploh prvič zmagal na Pokljuki, pa je niz dolg že 52 zmag. Tudi zasledovalci so največji zvezdniki sedanje dobe od Norvežana Johannesa Thingnesa Boeja (2.), Rusa Antona Šipulina (3.), Norvežana Emila Hegleja Svendsena (4.), Nemca Simona Schemppa (6.) in kralja Oleja Einarja Bjoerndalna (7.). Omenjeni imajo skupno kar 214 zmag v svetovnem pokalu, Bauer pa 86 uvrstitev med trideset. Današnji izziv bo lov na doslej najboljši dosežek na Pokljuki, sedmo mesto pred sedmimi leti prav z zasledovalne tekme.

Rok Tršan, Mitja Drinovec in Miha Dovžan so že v smučini toliko zamudili, da tudi morebitno odlično streljanje ne bi bistveno izboljšalo bere. Vsaj na Mitjo Drinovca je bilo po tekmi pozorno vodstvo SK Ihan, ki ga je za prvi dve točki v karieri nagradilo z 200 evri. Če bi podobna tarifa (100 evrov za točko) za 24 točk veljala za Bauerja, bi klub postrgal znesek skoraj do bankrota.

Naslednja priložnost za stopničke šele leta 2023

Nekdanja biatlonka zlate generacije Tadeja Brankovič Likozar, ki ji je doslej kot edini Slovenki na 52 posamičnih tekmah na Pokljuki uspel skok na pokljuški zmagovalni oder pred desetimi leti, je po tekmi skeptično ugotovila, da je bila včeraj nemara zadnja velika priložnost za oder. Vsaj do morebitne izvedbe svetovnega prvenstva na Pokljuki 2023. Teja Gregorin je bila v smučini dovolj hitra (59 sekund za Kaiso Mäkäräinen), a za vrh k Nemki Lauri Dahlmeier je bilo seveda treba zadeti vse tarče.

»Ponavljajo se mi napake kot v Östersundu. Očitno so težave v glavi, saj na treningu zadenem. Vedela sem, da le z ničlo lahko posežem visoko. Soliden tek ne pomaga. Glede na to, da sem v zadnjem krogu zelo malo izgubila proti Dahlmeierjevi, je to vsaj spodbudno za zasledovanje, a brez popolnega streljanje ne bo šlo,« je sprijaznjena z zanjo skromnim 36. mestom razpredala Teja Gregorin.

Anja Eržen, edina srednje generacije, je z zadetkom več in 1,4 sekunde slabšim časom (37.) proslavila najboljši dosežek v svetovnem pokalu. »To je optimalno zame. Vedela sem, da lahko zgrešim le enega, če želim na rob najboljših trideset. Bilo me je zelo zelo strah, a sem zmogla odmisliti bojazen pred zgrešenimi streli. To je velik uspeh zame. Poneslo me je vzdušje, glasba na stadionu,« je bila navdušena Blejka, ki bo s teto, kot kliče kolegico Tejo Gregorin, mladinko Urško Poje in Andrejo Mali v nedeljo zadnjič sestavila tudi konkurenčno štafeto. »Ali je kakšna moja varovanka že tako hitra? Ne vem, nimam primerjave s tekem. Koliko še zmorem, boste videli v nedeljo,« je bila navihana Andreja Mali, zdaj trenerka mladinske reprezentance, v napovedi nedeljske uradne poslovilne tekme.