Talent? Nesporen. Potencial? Gromozanski. Prihodnost? Nedvomno. Vse to je veljalo za 17-letnega slovenskega košarkarskega čudežnega dečka, preden se je podal v letošnjo sezono z Realom Madrid. Španski velikan je poleti izgubil prvega organizatorja igre Sergia Rodrigueza, ki je odšel v ligo NBA k Philadelphia 76'ers. A zamenjave zanj ni pripeljal. Vodilni so bili trdno prepričani, da bo Dončić lahko nadomestil njegovo odsotnost. Imeli so prav, a gotovo niso pričakovali, da bo Ljubljančan priložnost izkoriščal tako, kot jo. Potem ko je minuli vikend postal najmlajši igralec kroga v zgodovini španskega prvenstva, saj je za zmago proti Fuenlabradi vknjižil 23 točk, enajst asistenc in štiri skoke, s čimer je njegov statistični indeks znašal 34, je v četrtek v 11. krogu evrolige lastnoročno poskrbel za zmago Madrida proti Žalgirisu. Košarkarska Evropa in svet sta se mu za predstavo globoko priklonila in pohvale so deževale od vsepovsod.

Ko je Realu v Madridu proti Žalgirisu pri izidu 86:86 voda že pošteno tekla v grlo, si nihče ni zamišljal, da bo odgovornost na svoja ramena prevzel prav Dončić. Zaradi odsotnosti poškodovanega Sergia Llulla je dobil priložnost v prvi peterki, a mladenič si gotovo ni upal pomisliti, da bo prevzel tudi njegovo vlogo na parketu in metal na koš v ključnih trenutkih. Toda priložnosti se ni ustrašil. Ko se je iztekal napad, je Dončić minuto in 36 sekund pred koncem zadel trojko za 89:86, 51 sekund pozneje pa po krasnem preigravanju še eno za 92:86 in zmagovalec je bil odločen. 10.500 navijačev v Barclaycard Centru je bilo v deliriju, tako kot 17-letnik, ki je pred očmi številnih oglednikov in celo generalnih direktorjev moštev NBA skupno dosegel 17 točk ter po štiri asistence in skoke ter bil s statističnim indeksom 24 najbolj koristen igralec svojega moštva.

Po fantastični predstavi je Dončića med drugimi počastil tudi trener Žalgirisa in košarkarska legenda Šarunas Jasikevičius: »Od časa do časa se pojavi igralec, kakršen je Luka. Ne vem, ali ima glavo na mestu in ali trdo dela. Nadaljnji uspeh je odvisen le od njega. Dar in značaj ima, to je očitno. V zadnji četrtini je zadel težki, a tudi nori trojki. Bolj izkušen igralec bi raje poizkusil izsiliti prekršek in prosta meta. A to bo pridobil s časom. Je eden najbolj nadarjenih igralcev vseh časov.«