Sinoči sta dve največji makedonski stranki, vladajoča desna populistična VMRO-DPMNE Nikole Gruevskega in opozicijska Socialdemokratska zveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva, izstrelili zadnje predvolilne salve. Oba sta se na poslednjem predvolilnem zborovanju izognila Skopju, raje sta šla v provinco. Makedonskim volilcem pa bo dobrodošel današnji volilni predah, da v skorajda pomladnem vremenu razmislijo, ali jutri na voliščih verjeti geslu Še boljša Makedonija (VMRO-DPMNE) ali Za življenje v Makedoniji (SDSM). Ali podpreti Gruevskega, ki vodi vlade že od leta 2006 in obljublja nove športne in gledališke dvorane, bolnišnice, podzemno železnico v Skopju, večje plače državnim uslužbencem, profesorjem, milijonske subvencije kmetijstvu…, ali Zaevu, ki obljublja, da bo najprej ustoličil demokracijo in državo vrnil ljudem, potem pa dvignil pokojnine, najnižje plače in povprečne plače, odpravil participacijo v zdravstvu in pripeljal tuje investitorje, ki ne bodo plenili po državi kot doslej, ampak bodo podprli makedonska podjetja. Predvsem pa bo ukinil plačne privilegije politikom in poslancem.

Nekaj gnilega je v deželi

Vse našteto in še veliko drugega so politiki ene in druge stranke zadnjih 14 dni obljubljali volilcem, vsekakor veliko več od tistega, kar sta sposobna trenutno financirati makedonsko gospodarstvo in državni proračun. Kako je šlo gospodarstvu pod desetletnim vodstvom VMRO-DPMNE in koliko verjamejo njegovim obljubam, priča podatek, da je v tem času državo zapustilo več kot 600.000 ljudi.

Da je nekaj hudo narobe, je opozoril tudi vodja opozicije Zaev, saj so na nedavnem mednarodnem preverjanju znanja PISA makedonski šolarji komajda prehiteli samo kosovske sovrstnike. Oči so se odprle tudi Evropski uniji, ki je doslej mižala vsaj na eno oko, ko je Gruevski uveljavljal partitokracijo in svoji stranki podredil medije, sodstvo in policijo, kar je doseglo vrhunec z odkritjem velike prisluškovalne afere, zaradi katere je moral tudi Gruevski popustiti pod pritiskom Bruslja in pristati na predčasne volitve. Seveda je bilo treba v slabem letu prečistiti volilne sezname in iz volilnega procesa izriniti represivne organe, sicer bi tudi na jutrišnje volitve padla senca dvoma o pravilnosti.

Javnomnenjske ankete sicer kažejo, da ima VMRO-DPMNE še vedno od tri do deset odstotkov prednosti pred SDSM, a že ta precejšnja razlika med agencijami, ki merijo razpoloženje volilcev, kaže, da velik del volilnega telesa niha med dvema kupoma obetavnih obljub.

Izhodiščna prednost Gruevskega

Volitev s tako negotovim izidom Makedonci še niso imeli. Opazovalci iz EU sicer pravijo, da v predvolilnem boju niso zaznali omembe vrednih nepravilnosti, a dejstvo je, da ima vladajoča stranka veliko močnejšo propagandno mašinerijo, veliko več denarja in veliko več medijev na svoji strani.

Samo tri dni pred volitvami so v javnost pricurljale fotografije novih, za javnost nedostopnih, strogo zastraženih prostorov stranke VMRO-DPMNE, iz katerih je mogoče ugotoviti, da res niso varčevali pri materialih, opremi in dizajnu. Veliko Makedoncev je prepričanih, da v Evropi ni tako bogate stranke.

Po slogu in bogatiji sedež stranke sledi megalomanskim dragim spomenikom slavni makedonski zgodovini, ki krasijo (nekateri pravijo kazijo) center Skopja, s katerimi je Gruevski želel prižgati ogenj nacionalnih čustev. A od njih se ne da živeti, pravi opozicija, ki pa se je prav tako ujela v klobčič obljub, zavedajoč se, da z bolj realističnim pristopom ne bo zmagala.