»Večja ko je skupina, večja je naša pogajalska moč!« vedno znova spomni svoje člane mlada ekipa, ki kot društvo Eko tim pelje projekt Nakupujmo skupaj. Če je sto ljudi skupaj močnejših od posameznika, po isti logiki lahko tudi sto kupcev skupaj kupuje ceneje kot vsak sam, so razmišljali, ko so postavljali sistem skupnostnega spletnega naročanja lokalno in ekološko pridelane hrane.

Uroš Bric se je pred leti začel zanimati zanjo zaradi svojega bolezenskega stanja, a kar hitro je spoznal, da je nabava tovrstnih pridelkov in izdelkov zajeten finančni zalogaj. »Ko smo se enkrat tri družine povezale in nakupile kot en kupec, pa smo uspeli dobiti pridelke po nekaj odstotkov nižjih cenah. Takrat sem začel razmišljati o tem, kaj bi bilo, če bi se kot en kupec združila skupina 100, 200, 300 in več kupcev,« pripoveduje Bric, ki je z idejo hitro okužil nekaj prijateljev in tako je pred štirimi leti zaživel projekt Nakupujmo skupaj.

Po številkah do naročenega

Po zaslugi elana polnega Eko tima vsako drugo sredo zaživi tudi stara Tržnica Šiška. Na tem prevzemnem mestu pod eno streho zberejo vse sodelujoče ponudnike lokalne in ekološke hrane, da naročeno predajo neposredno vsakemu kupcu iz skupine, ki je pred tem na spletu izbral dobrote iz njihove trenutne ponudbe. Vsak ima tako priložnost spoznati ljudi, ki pridno pridelujejo njegovo hrano, in se prepričati, da ni prepotovala na tisoče kilometrov. »Nekdo je nekoč rekel, da smo trgovina s človeškim obrazom in to se mi zdi, da zelo dobro povzame naše delo,« pravi Bric.

Ob našem obisku je bilo na šišenski tržnici zelo živahno. Na prvi pogled je vladal kaos, a pravzaprav so bili vsi že zelo utečeni. Eko tim in prostovoljci so opravljali sprejem, ponudniki so s skrbno zapakiranimi dobrotami na svojih mestih čakali na nasmejane obraze, večina kupcev pa je tudi že poznala sistem branja številk na naročilnici. Z vrečkami ali zabojčki v rokah so letali od ene stojnice do druge in nabirali od medu, prepeličjih jajc, sokov, kislega zelja do mesnin, mlečnih izdelkov, fižola in olja.

»Gospod ima zelo dobro marmelado,« nam je prišepnila Ljubljančanka Urška, ki je dva zabojčka že odnesla v avtomobil, preden je pri stojnici s številko 16 prevzela še solato. »Hočem domače, tudi če ni ekološko, ampak tukaj dobim tudi veliko ekološkega. Prej sem kupovala pri enem kmetu, ampak je imel večinoma samo zelenjavo, tukaj pa dobim vse na enem mestu, od sadja do jajc. Konec tedna naročim, v sredo pa prevzamem,« je strnila mamica, ki je postala pozorna na izvor hrane, ko je rodila sina. Pridelke, ki so na voljo v večjih količinah, si iznajdljivo razdelita s sosedo. Tako sta zadovoljni, da bi naročali vsak teden, ampak razumeta, da bi bilo to organizacijsko za kmete in mlado ekipo težje izvedljivo.

Osebni stik izobražuje

»Vse dozori tam, kjer mora, ne pa na poti do trgovine in vse je sveže, nabrano prejšnji ali še isti dan. In kako je dober kruh iz sveže moke! Pomislite, koliko časa stoji moka v trgovini!« je bila navdušena študentka prehrane in živilstva Tjaša, ki je v sredo Eko timu priskočila na pomoč kot prostovoljka, saj jo zelo veseli, da je lahko v stiku s kmeti.

Da kupci ugotavljajo, da je lokalna in neobdelana hrana tudi bolj okusna, je poudarila tudi Mihaela Logar iz Vodic. Na njihovi kmetiji pripravijo določene količine šele, ko dobijo naročilo, tako da je moka res sveže zmleta, pa tudi gospa vedno ve, koliko mora pripeljati s seboj. »Vzamem pa tudi nekaj več, saj se vedno najde kdo, ki kaj pozabi,« se je nasmejala Logarjeva. Zanjo je prednost Nakupujmo skupaj tudi osebni stik. Pokličejo jo za kuharska navodila, s strankami pa se pogovori tudi, če je kar koli narobe. »Ljudje niso več navajeni na sveže, živo blago, saj je v trgovini vse tako preparirano, da dlje stoji. Mi povsod napišemo, da morajo moko, kaše in kosmiče hraniti v suhem in hladnem prostoru, ampak ljudje nimajo več občutka za to. Naši domovi so danes pretopli za shranjevanje takšnega blaga.«

Kakšen pa je cenovni vidik te zdrave in okusne hrane? Kot skupina kupci res pridejo ceneje do sezonskih pridelkov, ampak popusti ne segajo v višave, kot bi kdo zmotno pričakoval. Eko tim opozarja, da namen ni razvrednotiti kakovosti ekoloških in lokalnih živil ter kmete stiskati v kot, kot se dogaja v trgovinski prodaji. »Cena je zelo relativna. Kar je za nekoga poceni, je lahko za drugega drago in obratno. Naš cilj je na dolgi rok sprejemljiva cena za obe strani. Kupec in pridelovalec se srečata na pol poti, saj razumeta interese drugega,« je povzel Bric, ki se že zelo veseli naslednje srede, ko bodo praznovali četrti rojstni dan. Dogodek bodo tudi dobrodelno obarvali.