Avto ji je pobegnil in ni edina

Gorenjski policisti so minuli teden poročali o nespametni voznici na Križni Gori, ki si je nespametno zlomila roko. Razlog? Ja, pozabila je potegniti ročno zavoro v parkiranem avtu in ta ji je jadrno ušel po klancu navzdol. Želela ga je celo zadržati, a je pri tem padla in si huje poškodovala roko. V tolažbo ji je lahko, da ni edina. Gorenjski policisti so imeli namreč samo letos že nekaj takih primerov. V Kranju se je avto (pa ni bil tisti Googlov samovozeči se avtomobilček) kar sam s parkirišča odpeljal na cesto, aprila je neki avto pred kopanjem v Blejskem jezeru ustavila živa meja, v Tupaličah pa je avto ušel z dvorišča in se šele po nekaj sto metrih ustavil v reki Kokri.

Mašno vino

Tale zgodbica je podobna, le da za nenavadne parkirne navade ni bila kriva nespametnost ali pozabljivost, pač pa čisto preprosto – alkohol. Blejski policisti so se verjetno nekajkrat prekrižali, ko so imeli v postopku domačina, ki je z avtom vijugal in obračal po cesti toliko časa, da je na koncu obstal na stopnicah tamkajšnjega župnišča. Kaj si je mislil podjetni blejski župnik, ni znano, zagotovo pa mu ni ponudil mašnega vina. Tega (nemašnega in prav nič žegnanega) je bilo namreč že dovolj. Policisti so Blejcu namreč ponudili alkotest in ta se je ustavil pri več kot dveh promilih! Seveda je vernik ostal brez vozniškega dovoljenja, avto pa so s stopnišča župnišča odstranili gasilci.

Zaljubljenca v snegu

Ostajamo pri povsem enaki temi, le da se selimo k sosedom Avstrijcem. Prav veliko naravnega snega na njihovih smučiščih nimajo, ga pa pridno delajo s snežnimi topovi. Zaljubljena Dunajčana kakopak tega nista vedela in sta se z avtom podala po poti, kjer se poleti da mirno priti z avtomobilom, pozimi pa jo spremenijo v smučarsko progo. Želela sta na znano romantično razgledno točko »pet prstov« na smučišču Dachstein na Zgornjeavstrijskem. Poglejte fotografije na internetu in vedeli boste, zakaj. Res jemlje dih, ko si tam na tisti ploščadi. Pa da ne bomo delali turistične reklame našim severnim sosedom, raje nadaljujmo zgodbico. Smučišče tistega dne res ni obratovalo, a so žičničarji napravili že precejšnje zaloge umetnega snega. No, eden teh kupov snega je par z Dunaja ustavil že ob vznožju gore. Zarila sta se v s snežnimi topovi napihan sneg, da so ju morali rešiti gasilci. Menda sta se sama lahko odpeljala nazaj v dolino. In ostala brez razgleda. Ta konec tedna lahko podvig ponovita in gresta gor z žičnico.

Roparji z buldožerjem nad sef

Naša zadnja današnja zgodba je ravno tako iz sosednje države. Catanzaro je čudovito kalabrijsko obmorsko mestece na podplatu naših zahodnih sosedov. Tam imajo tudi varnostno službo, ki svojo dejavnost opravlja z oklepnimi vozili. In imajo seveda tudi lokalne mafijce. Ti so se odločili za neverjeten podvig, oropati to podjetje, za katero gre pričakovati dvoje. Prvič, da je dobro zavarovano (oklepnike imajo, bogami), in drugič, da ima veliko denarja (oklepnike imajo, bogami). In so se v stavbo zabili z buldožerjem, se prerinili do sefa, ga raztrančirali in pobrali neznano, a po poročanju lokalne policije precej visoko vsoto denarja. Bilo naj bi jih kakih 15. Policisti jih niso ujeli. So se dobro pripravili na pobeg z avtom in dvema kombijema. Cesto, po kateri so bežali, so zablokirali in na vpadnice postavili »ježevke« ter celo nekaj gorečih avtov, s katerimi so imeli potem opraviti še gasilci. Mimogrede, policija pravi, da nimajo nobenih sledi do kriminalcev. A bejžte, no. Mafijci.