Prvi del McLarnovega poročila je pred letošnjimi olimpijskimi igrami v Riu povzročil razkritje sistemskega dopinga v Rusiji in posledično prepovedi nastopanja atletom na olimpijskih igrah. Zdaj je britanski profesor Richard McLaren objavil še drugi del poročila.

Bistvenih novosti ni, potrjuje le sume, da je bil doping v Rusiji zelo razširjen, saj sodelovanja v sistemu obtožuje več kot 1000 športnikov. Med njimi naj bi bili tudi štirje medalisti iz Sočija in pet iz Londona, a imen McLaren ne navaja, saj se mora mednarodna protidopinška organizacija (WADA) še odločiti, kako bo v primeru ruskega doping ukrepala.

McLaren je razkril še nekaj dodatnih podrobnosti o tem, kako je v prikrivanju dopinga in varovanju športnikov sodelovala celo ruska tajna služba, center prevar pa je bil v športnem centru v Sočiju. Tajna služba naj bi skrbela za dostavljanje prepovedanih poživil športnikom, čeprav naj o tem ne bi bilo oprijemljivih dokazov, zato gre bolj kot ne za ugibanja.

Več razkritij in sankcij, ki jih bo prinesel drugi del poročila, bo znanih v naslednjih dneh, WADA pa je že pred razkritjem za nedoločen čas podaljšala sankcije ruskim športnikom.