Številni imetniki registrskih računov pri KDD se pri odločanju glede prenosa srečujejo z nepoznavanjem vrednosti svojih delnic. Te težave imajo zlasti tisti državljani, ki imajo v lasti netržne delnice, saj te na borzi ne kotirajo, povpraševanje po nekaterih netržnih delnicah pa kljub temu obstaja.

Ali ste na borzi razmišljali, da bi pripravili rešitev zanje?

Rešitev za imetnike netržnih vrednostnih papirjev bo naša nova platforma MTF. Sklepanje poslov, ki je doslej potekalo zunaj organiziranega borznega trga, bomo prenesli na platformo, kjer se bo lahko oblikovala neka tržna cena. Netržne delnice bodo kotirale na njej.

Na novi platformi bodo torej kotirali samo netržni vrednostni papirji?

Na platformo MTF bo borza postavila netržna podjetja, imetniki njihovih delnic – v veliki večini gre prav za imetnike registrskih računov – pa bodo lahko vrednostne papirje tam tudi prodali. To je zelo pomemben korak k transparentnosti trga. Vzpostavitev nove platforme je predvidena februarja prihodnje leto.

Ali rešitev za imetnike registrskih računov, ki imajo za prenos delnic na voljo le še dobre tri tedne, le ne prihaja nekoliko prepozno?

Ni prepozno. Imetniki se morajo do konca leta odločiti le, kaj bodo s svojimi delnicami naredili: ali jih bodo prepustili državi, odprli trgovalni račun ali pa ne bodo naredili nič. Platforma ne bo prepozna z vidika prodaje netržnih vrednostnih papirjev. Imetniki, ki se bodo odločili za prenos na trgovalni račun, bodo namreč lahko te delnice prodajali še v prihodnjih letih, časovne omejitve ni.

Kakšen bo postopek trgovanja na tej novi platformi?

Postopek trgovanja je enak obstoječemu, treba je imeti trgovalni račun, borzni posrednik pa vnese naročilo v sistem. Vsi člani borze bodo samodejno postali tudi člani platforme MTF.