Na celotnem delniškem trgu so v zadnjih dneh zagotovo največje presenečenje prav evropske banke. Kljub velikim težavam evropskih bank zaradi rekordno nizkih mer, ki jih določa evropska centralna banka, britanskega izhoda iz EU, nepričakovane izvolitve Donalda Trumpa in padca italijanskega referenduma, je indeks 600 največjih evropskih bank v zadnjih dneh pridobil kar 12 odstotkov vrednosti. Kljub padlemu referendumu se Italija v zadnjih dneh pospešeno pripravlja na dokapitalizacijo banke Monte dei Paschi di Siena. Vlada želi s to potezo privabiti zasebne investitorje, ki bi zapolnili vrzel v celotni dokapitalizaciji težavne banke. Po poročanju Reutersa naj bi vlada načrtovala nakup podrejenih obveznic, s tem pa bi italijanska država postala kar 40-odstotna lastnica banke. Analitiki pri tem opozarjajo, da bo v primeru posredovanja vlade v banki Bruselj zagotovo opozoril, da gre za državno pomoč.

Poleg dokapitalizacije Monte dei Paschi di Siena je včeraj iz bančnega sektorja prišla novica o odločitvi evropske komisije, ki je zaradi kartelnega dogovarjanja o višini obrestne mere Euribor s pol milijarde evrov oglobila Credit Agricole, HSBC in JPMorgan. Na kazen so leta 2013 že pristale tudi Deutsche Bank, RBS in Societe Generale.

Novice o krčenju poslovanja pa prihajajo iz švicarske banke Credit Suisse. Pri banki so znižali napovedi za poslovanje v prihodnjem četrtletju znotraj segmenta upravljanja premoženja, na drugi strani pa so Švicarji napovedali odpuščanja. Banka naj bi v prihodnjih letih zaradi oteženega poslovanja na azijskih trgih odpustila okoli 6000 ljudi, s tem pa naj bi privarčevala milijardo švicarskih frankov. Po objavi novic o reorganizaciji poslovanja so se delnice švicarske banke okrepile za 4 odstotke.

Iz finančnega sektorja je za dobro voljo poskrbel tudi plačilni gigant MasterCard. Pri družbi so se namreč odločili za zvišanje dividende, v novem letu pa nameravajo za nakupe lastnih delnic nameniti kar 4 milijarde dolarjev. Po zadnjih nakupih tako družbi za nakupe lastnih delnic ostaja še 1,3 milijarde dolarjev, medtem ko se tržna kapitalizacija pri trenutnih cenah giblje pri okoli 114 milijardah dolarjev. Po objavi novic so kupci dvignili ceno delnic družbe MasterCard za dober odstotek.