Pred včerajšnjo odločilno tekmo v Stockholmu je imela Slovenija vse v svojih rokah. Že remi proti Špankam bi bil dovolj za napredovanje, lahko pa bi si privoščila tudi redek luksuz: celo s porazom do največ štirih zadetkov bi jo lahko v drugi krog potegnila večerna zmaga Srbije proti Švedski. Toda celotna matematika in kombinatorika je za slovenske rokometašice padla v vodo že na njihovem obračunu s Španijo, proti kateri so doživele klasičen razpad sistema igre, izgubile z minus dvanajst in že na svojem tretjem zaporednem EP (po letih 2006 in 2010) odhajajo domov po uvodnem delu.

Martinova je dobila nogo

Tudi igra številk je bila pred slovensko-španskim obračunom povsem na strani ekipe selektorja Uroša Bregarja. Slovenke so na uvodnih dveh tekmah dosegle kar 17 zadetkov več kot Španija (59:42), na lestvici strelk celotnega tekmovanja pa so imele kar dve igralki med najboljšo trojico: Tamaro Mavsar (15 zadetkov) na prvem mestu in Ano Gros (13) na tretjem. Enako število zadetkov kot Grosova je dosegla tudi španska krilna igralka Carmen Martin, nekdanja igralka Krima. Ta je bila v Ljubljani v 16 mesecih skoraj dvanajst na bolniški: poškodba in operacija najprej kolena, nato še rame, zatem zlom dlančne kosti, zato je Krim pogodbo z njo prekinil kar sredi sezone. Martinova, zdaj igralka romunske ekipe CSM Bukarešta, je bila na zadnjem EP 2014 izbrana za najboljše desno krilo, bila je tudi tretja strelka tekmovanja, pomemben delež pa je prispevala tudi k včerajšnji zmagi proti Sloveniji.

Poleg statistike in matematike je bila voda na mlin Slovenije tudi dejstvo, da so Španke na prejšnji tekmi proti Srbiji zaradi poškodbe gležnja ostale brez kapetanke, najboljše igralke ter španske reprezentančne rekorderke Marte Mangue (293 nastopov, 1019 zadetkov), ki si rokometni kruh služi v Franciji. A vsi slovenski plusi so se danes v Stockholmu zelo hitro sesuli v prah. Tamara Mavsar je s sedemmetrovke sicer dosegla vodilni zadetek za Slovenijo, toda nasprotnice z vzdevkom Bojevnice so v sedmih minutah naredile delni izid 6:0 in povedle s 6:1. Bregarjeva četa nikakor ni našla protiorožja za globoko, gibljivo in agresivno obrambo nasprotnic, zato ne čudi šokanten podatek, da je Slovenija prvi zadetek iz igre (do takrat zgolj dva s sedmih metrov) dosegla šele v 17. minuti pri zaostanku z 2:9. V prvem polčasu, ki so ga Slovenke izgubile za devet (5:14), sta se med strelke vpisali samo dve igralki: Tamara Mavsar s tremi zadetki in Tjaša Stanko z dvema. O razlogih za visok zaostanek – v tridesetih minutah le trije zadetki iz igre – največ pove podatek, da je imela Španija v prvem polčasu kar 68-odstotno učinkovitost pri strelih na nasprotnikova vrata, Slovenija pa samo 29-odstotno.

Usodna »kopija« Mehičanke

Slovenke so drugi polčas začele s tremi zaporednimi zadetki v dobrih štirih minutah in kazalo je, da bodo vendarle ujele stik z nasprotnicami. A vse, kar jim je uspelo proti nosilkam dveh srebrnih kolajn na EP (2014, 2008), je bilo nekajkratno približevanje na minus šest, nazadnje pri izidu 20:14 v 43. minuti med izključitvijo Martinove. V drugem delu drugega polčasa je svojo vrhunsko predstavo nadaljevala vratarska veteranka Silvia Navarro, ki ima enako ime in priimek ter je enako stara (37 let) kot znana mehiška filmska in televizijska igralka. Vratarka španskega kluba Remudas s Kanarskih otokov je osmim obrambam v prvem polčasu dodala še deset v drugem (ustavila je kar 53 odstotkov slovenskih strelov na svoja vrata) in predvsem po njeni zaslugi so si Španke pet minut pred koncem priigrale rekordno prednost neverjetnih 13 zadetkov (28:15).

Nasprotno od 54-letnega Jorgeja Duenasa, ki je selektor Španije že od leta 2007, je Uroš Bregar to funkcijo prevzel šele lani. Bregar je kar 17 let mlajši od Duenasa in s 37 leti tudi najmlajši selektor na letošnjem evropskem prvenstvu, po neuvrstitvi v drugi del tekmovanja, ki so ga imela njegova dekleta na pladnju, pa je bil seveda vidno razočaran. »Škoda, da smo tekmo tako slabo odprli. V obrambi smo naredili zelo veliko napak in dobivali izključitve. V drugem polčasu smo uspešno začeli loviti Španke, prišli na šest zadetkov zaostanka in imeli nekaj napadov za pet, a tekme nismo uspeli prelomiti. Povsem smo odpovedali na najpomembnejši tekmi. Ko je bilo vse odločeno, sem dal priložnost za igro tudi najmlajšim,« je po 21. tekmi Slovenije v zgodovini EP (16 zmag, 5 porazov) dejal selektor Uroš Bregar.

Izidi 3. kroga, skupina A: Slovenija – Španija 18:30 (5:14), Švedska – Srbija ***, (15:18) skupina B: Nemčija – Poljska 23:22 (12:10), Nizozemska – Francija *** (7:12).