Kar sedem ur je trajala volilna skupščina Atletske zveze Slovenije (AZS) v Ljubljani, na kateri so za predsednika izvolili Romana Dobnikarja. Dobnikar, ki je dolga leta na vodilnih mestih v Petrolu, je bil na čelu AZS že v zadnjem letu dni, potem ko je 13. decembra lani odstopil Gregor Benčina. Že pred tem je deloval v upravnem odboru AZS, medtem ko drugi kandidat Andrej Kocič ni bil vpet v delovanje zveze. Dobnikar je na volitvah dobil 43 od 61 možnih glasov, Andrej Kocič pa 18.

»Hvala za zaupanje. Obljubim, da bom predsednik vseh in da bo v štirih letih slovenska atletika rasla naprej. Veselim se tako starih obrazov v upravnem odboru kot tudi svežih, novih. Štetje je bilo dolgotrajno, vendar pošteno. Takoj se bom lotil dela z atleti, tekmovalnim sistemom, pridobivanja dodatnega denarja in vsega drugega. Pri meni so vrata odprta za vse,« je po izvolitvi dejal Roman Dobnikar.

Izvolitev Dobnikarja pomeni, da bo šla slovenska atletika naprej v dosedanjih tirnicah z že znanimi obrazi. Potem ko je bil Dobnikar na čelu AZS leto dni, je pokazal, kam pelje slovensko atletiko, in s tem očitno prepričal klube, a tudi opozicijo. Z izvolitvijo Dobnikarja je Vladimir Kevo, nekdanji trener najboljšega slovenskega atleta vseh časov Primož Kozmusa, ostal vodja stroke. Gabrijela Ambrožiča bo zamenjal Andrej Udovč, ki bo vodil tekmovalno in tehnično komisijo. Jan Žumer bo v upravnem odboru zastopal atlete, ki jih bo še naprej vodil slovenski rekorder v metu kopja Matija Kranjc. Andrej Jeriček bo ostal vodja trenerjev, Robi Kreht bo vodil otroško atletiko.

Potem ko sta bili uvodni predstavitvi kandidatov, v katerih ni bilo veliko vsebinskih poudarkov, umirjeni, je bila razprava zelo burna. Kocič je najprej poudaril, da je AZS doslej veliko naredila na tekmovalnem in organizacijskem področju, vendar je še veliko možnosti za napredek. Kot enega pomembnih temeljev kandidature je Kocič navedel več sponzorskih sredstev in očital Dobnikarju, da kot predsednik AZS ni sklenil sponzorske pogodbe s Petrolom. Dobnikar mu je odvrnil, da AZS od milijonskega proračuna več kot polovico dobi s sponzorstvom, kar je tudi delo predsednika. Kevo je Kociču dejal, da veliko obljublja, vendar je atletika tek na dolge proge, zato seveda podpira Dobnikarja.

Bilo je tudi veliko besednih dvobojev med kandidati za člane upravnega in nadzornega odbora ter disciplinske komisije. Ko so glasovali, je premočno zmagal Dobnikar. Očitno opozicija še ni dovolj močna, da bi se povzpela na oblast, saj ni našla verodostojnega kandidata, ki bi prepričal večino klubov. Udeležba na skupščini je bila rekordna. Prisotnih je bilo 56 klubov s plačano članarino in pet združenj, ki so imeli skupaj 61 glasov. Na skupščini januarja, ko je bil za enoletni mandat izvoljen Dobnikar, jih je bilo navzočih le 27.