Po uvodnem porazu proti Srbiji (34:36) verjetno niti največji optimisti niso dva dni pozneje pričakovali tako vrhunske predstave Slovenije proti Švedski, še manj pa skalp (25:23) enega največjih kandidatov za naslov evropskega prvaka. V slovenskem taboru so pred EP napovedovali (pričakovali) eno zmago, vsi pa so v mislih imeli uspeh proti Srbiji, ki naj bi bila na papirju najslabša v skupini A. A uvodni tekmi Srbije v Stockholmu sta potrdili, da papir prenese vse: najprej je premagala Slovenijo, nato še Španijo (25:23) in si kot edina v skupini v Stockholmu že pred zadnjim krogom priigrala napredovanje v drugi del.

Bregar: Slovenija je palček

Selektor Uroš Bregar je po neuspehu proti Srbiji napovedal, da bodo njegova dekleta proti Švedski pokazala povsem drugačen obraz, kar se je tudi zgodilo. »Po nesrečnem porazu s Srbijo so se dekleta pobrala in dokazala, da se lahko kosajo tudi z najboljšimi. Ponosen sem nanje, tudi zaradi dejstva, da na prvenstvu nismo le obiskovalci, o Sloveniji se govori s spoštovanjem, čeprav smo v primerjavi s Španijo in Švedsko še vedno rokometni palček,« pravi Uroš Bregar. A na slovensko žalost je imela senzacionalna zmaga proti Švedski tudi manjšo »lepotno napako« – naši reprezentanci še ni zagotovila uvrstitve med dvanajst najboljših na EP. Zato bo treba danes proti Španiji osvojiti vsaj točko, še bolje kar obe, a tudi minimalen poraz Sloveniji (za največ tri gole) še ne zapira vrat drugega dela. Toda v tem primeru bi morala na današnji tekmi ob 20.45 Srbija premagati Švedsko, kar pomeni, da bi imele Slovenke, gostiteljice in Španke po dve točki, tako da bi najprej odločala razlika v golih, nato pa še število doseženih golov na medsebojnih tekmah.

Toda v slovenskem taboru se na matematiko in kombinatoriko ne zanašajo, ampak računajo na izkupiček, ki bi jih odpeljal v Göteborg, kjer se bo skupina A križala s tremi reprezentancami iz skupine B iz Kristianstada (Francija, Nizozemska, Nemčija, Poljska). To potrjuje tudi poseben video, ki so ga Slovenke posnele takoj po koncu tekme s Švedsko: na sredini igrišča so objete navdušeno plesale in prepevale ponarodelo pesem z naslovom »Rompompom, še ne gremo domov«. Pred tekmo z aktualno evropsko podprvakinjo Španijo, s katero je Slovenija odigrala le eno tekmo na dosedanjih EP (na Madžarskem leta 2004 je izgubila z 28:30, čeprav je ob polčasu vodila s 16:12), Bregar meni: »Naša usoda je v naših rokah. Za napredovanje nam zadostuje že remi, a v rokometu je nanj nemogoče igrati. Verjamem, da bodo moje igralke prave tudi proti Španiji. V Stockholmu so že dosegle osnovni cilj, vse nadaljnje bo le še presežek.« V španskem taboru so poleg dveh porazov (s Švedsko z 19:25 in s Srbijo s 23:25) doživeli še en šok: na tekmi s Srbkinjami so izgubili Marto Mangue, najboljšo igralko in kapetanko, ki si je poškodovala gleženj in za katero je EP že končano.

Od stranske do glavne vloge

Desnokrilna igralka Neli Irman je ena izmed petih slovenskih reprezentantk (poleg Nine Jeriček, Tamare Mavsar, Ane Gros in Sergeje Stefanišin), ki so nastopile že na EP 2010 na Danskem in Norveškem, kjer je Slovenija osvojila zadnje, 16. mesto. »Verjemite, noč po porazu s Srbijo je bila kratka in z malo spanja, saj smo bile igralke zelo razočarane in ves čas smo razmišljale, kaj je šlo narobe. Že pred rokometnim spektaklom s Švedsko sem dejala, da ne želimo imeti le stranske vloge, na koncu pa smo imele celo glavno,« je dejala 30-letna Neli Irman, po dveh tekmah z 10 zadetki tretja strelka Slovenije, pred njo sta le Tamara Mavsar (15) in Ana Gros (13). Članica črnogorske Budućnosti pred odločilno tekmo s Španijo dodaja: »Po porazu proti Srbiji nam je kazalo zelo slabo, po zmagi nad Švedsko imamo spet vse v svojih rokah. Dvoboj s Švedinjami je potrdil, da igramo bolje proti boljšim reprezentancam. Mednje spada tudi Španija, čeprav na prvih dveh tekmah ni blestela, vendar verjamem, da lahko znova presenetimo.«