V svetu ekipnega športa je v večini primerov tako, da ko nekemu moštvu ne gre vse po načrtih, ceno prvi plača trener. A ne v vseh. Pri Milanu, kjer igra slovenski košarkarski reprezentant Zoran Dragić, z dosežki v letošnji evroligi niso zadovoljni. Italijansko moštvo trenutno na lestvici s štirimi zmagami in šestimi porazi zaseda trinajsto mesto, v zadnjih treh krogih pa je zabeležilo prav toliko porazov – proti Crveni zvezdi, Fenerbahčeju in Unicsu iz Kazana. Predvsem slednji za kar 21 točk je ujezil pristojne v klubu, ki pa se niso odločili menjati glavnega trenerja Jasmina Repeše, temveč so postregli po rošadah v moštvu.

Prvi, ki je moral zapustiti lombardijsko prestolnico, je bil na veliko začudenje številnih Alessandro Gentile. Italijanski reprezentant je sicer po izjavah poleti, ko je javno spregovoril o tem, da želi prestopiti v drug klub, izgubil kapetanski trak, sedaj pa se mu je želja uresničila. Do konca sezone naj bi odšel na posojo drugam, nato pa naj bi sledili pogovori z vodstvom kluba o nadaljnjem poteku dogodkov, saj ima z Milanom pogodbo veljavno do poletja 2018. Obstaja pa še druga možnost, o kateri so se razpisali italijanski mediji, ki pravijo, da utegne Gentile s klubom tudi prekiniti pogodbo in kariero nadaljevati v ligi NBA, kjer si ga močno želijo pri Houston Rockets, ki ga vodi ameriški trener z italijanskimi koreninami Mike D'Antoni. A tu se rošade italijanskega evroligaša ne nameravajo ustaviti. Med tistimi, s katerimi v klubu niso zadovoljni, so tudi Ricky Hickman, Mantas Kalnietis ter Miroslav Raduljica, ki naj bi bil najbližje odhodu.

Z drugačnimi težavami si belijo glave pri madridskem Realu, kjer bi radi videli, da bi evropski košarkarski biser Luka Dončić pri njih ostal dlje kot do leta 2018, ko se mu na naboru lige NBA obeta izbor med prvo trojico. Ljubljančan bo od kraljevega kluba 28. februarja prihodnje leto, ko bo dopolnil 18 let, v roke prejel prvo profesionalno pogodbo. V njej naj bi pisalo, da bo lahko v najmočnejšo ligo na svetu odšel brez odškodnine, a le v primeru, da bo pri Realu igral do konca sezone 2019/20. Če se bo odločil drugače, bo odškodnina znašala pet milijonov evrov. Ob tem so Dončiću pri Realu za dodatni sezoni pripravljeni ponuditi približno enako plačilo, kot bi ga dobil v ligi NBA – okoli 10 milijonov evrov.

Če je Luka Dončić bodoča zvezda evropske in svetovne košarke, je trenutno na stari celini zagotovo najbolj vroč igralec Miloš Tedosić. Devetindvajsetletni Srb je k zadnji zmagi svojega CSKA iz Moskve proti Bambergu z 90:88 dodal 31 točk in deset asistenc, s tem pa na večni lestvici strelcev evrolige na četrtem mestu prehitel Jako Lakoviča. Teodosić je trenutno pri 2527 točkah, do tretjega Marcusa Browna pa mu jih manjka še 213. Na drugem mestu je sicer Vasilis Spanulis (3136), na prvem pa Juan Carlos Navarro (3922).