Po devetih mesecih delovanja zdravstvene ambulante pro bono v Novi Gorici medicinska sestra prostovoljka Lilijana Remec pove, da je Goriška tovrstno obliko pomoči nujno potrebovala. V prostorih novogoriškega humanitarnega centra si kljuko ambulante podajajo ljudje z blokiranimi zdravstvenimi karticami: samostojni podjetniki, prekarni delavci in ljudje, katerih mala podjetja so v prisilnem stečaju. V takšni situaciji naj bi se po uradnih podatkih na Goriškem vsak mesec znašlo približno 650 ljudi.

»Starostna populacija je razpeta med 30- in 55-letniki. To so leta, ko bi moral človek največ dati od sebe, a na koncu v agoniji pozabljajo na lastno varnost in zdravje. Kljub različnim kroničnim obolenjem si ne morejo privoščiti obiska pri zdravniku, kaj šele kakšne preiskave in prepotrebnih zdravil,« ugotavlja sogovornica. Kar nekaj jih je k njim prišlo v takšnem stanju, da so jih napotili v ambulanto nujne medicinske pomoči.

V ambulanti pro bono posebno pozornost posvečajo starejšim občanom z najnižjimi pokojninami ali socialnimi transferji, ki jim ne omogočajo plačila dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Samo v Novi Gorici je najmanj 70 takšnih ljudi.

V ambulanti, ki so jo poimenovali po Venezuelcu Hugu Chavezu, deluje ena zdravnica. Ljudem je na voljo približno pet dni v mesecu. Potrebovali bi dodatno moč, da bi upokojeno zdravnico, ki sedaj na Goriško prihaja iz skoraj 300 kilometrov oddaljenega Zavrča, nekoliko razbremenili. A Remčeva ugotavlja, da zdravnikov prostovoljcev ni lahko najti.

Novogoriška ambulanta pro bono za zdaj še nima statusa humanitarne organizacije, zato je njeno delovanje v celoti odvisno od dobrih ljudi. S pomočjo lokalnega radia so letos kupili EKG, zdravila jim poklanjajo ljudje. Nanje se ambulanta obrača tudi v veselem decembru. V petek, 16. decembra, ob 20. uri v športni dvorani Hit v Šempetru pri Gorici pripravljajo dobrodelni koncert Klic pomoči. Vsa zbrana sredstva od nakupa vstopnic bodo namenjena za delovanje ambulante. no