Če si boste vzeli dovolj časa, da ugotovite, kako najbolje odpraviti težave, in če boste marljivo delali, uspeh gotovo ne bo izostal.

Lepljenje barvnih plasti

Do zlepljenja posameznih barvnih nanosov običajno pride takrat, ko si med enim in drugim nanosom ne vzamemo dovolj časa. Prva plast se še ne posuši, mi pa si v želji, da čim prej nanesemo še drugo plast barve, naredimo le veliko dodatnega dela. Temu se lahko izognete z barvo na oljni osnovi ali pa uporabljate polsijajne barve. To bo omogočilo, da se barva hitro in pravilno posuši, nazadnje pa steno premažite s pokrivnim premazom. Če so se barvni nanosi že začel gubati in lepiti skupaj, uporabite milnico, da zid zgladite. In če tudi to ne pomaga, je edina pot, da s pleskarsko lopatico postrgate vse, kar ste do takrat naredili, počakate, da se zid posuši in začnete znova. Tokrat pravilno, korak za korakom in predvsem z dobršno mero potrpežljivosti.

Če površina ni dobro pripravljena

Barva začne pokati s kot droben las tanko razpoko, ki se širi po steni naprej ter se nazadnje odlušči. To se zgodi, ko uporabljate barvo z nizko oprijemljivostjo in ko pleskarska površina ni primerno pripravljena. Najlažji način za preprečevanje razpok je primerna priprava zidu. Če se je razpoka že pokazala, uporabite pleskarsko strgalo in odstranite vso barvo, ki se lušči. Bodite previdni, da z robom strgala ne boste pregloboko zarezali v steno. Če se vam to zgodi ali če so razpoke še vedno prevelike, jih zapolnite z izravnalno maso. Steno ali strop zgladite, kolikor je le mogoče. Ko nanašate barvo, bodite pozorni na njeno gostoto. Če je nanos pretanek, bo vnovič začela pokati.

Luščenje barve zaradi vlage

Luščenje barve je pojav, ko se zaradi prevelike vlažnosti sloj barve napihne in odlušči od stene. Pretirana vlaga v stanovanju lahko nastane v kuhinji zaradi sopare, v kopalnici pa zaradi kopanja in prhanja. Najlažji način za preprečitev je zadostno prezračevanja. Prepričajte se, da ventilatorji v prostorih s preveliko vlago delujejo. Nato odluščeno barvo odstranite, primerno pripravite steno, počakajte, da se posuši in šele nato začnite z nanosi barve. Če se želite izogniti luščenju z dodatnimi ali debelejšimi nanosi barve, s tem ne boste rešili osnovnih težav.