Odrasli v Sloveniji bi lahko v prihajajočem letu znova dobili pravico do brezplačnega čiščenja zobnega kamna. Zdaj imajo to pravico le otroci in mladi do polnoletnosti. Da bi bilo tudi odraslim smiselno zagotoviti redno čiščenje zobnega kamna, so se zavzeli v Združenju zdravstvenih zavodov, kjer zastopajo javne bolnišnice in zdravstvene domove, predlog pa je podprla tudi stroka. O tej in drugih novostih pa bi lahko – glede na do sedaj znane obrise zdravstvene reforme – po novem odločali kar poslanci v državnem zboru.

Predloge nove zakonodaje bo v prihodnjih dneh ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc predstavila vladni koaliciji, po neuradnih informacijah pa med drugim prinašajo drugačno odločanje o košarici pravic. Doslej so o tem sproti odločali na zdravstveni blagajni, kar pa je glede na odločitev ustavnega sodišča neustrezno. Po novem naj bi pravice precej bolj podrobno kot danes določal zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, pri katerem je sicer v igri več različic. Večja bo tudi vloga ministrstva za zdravje, saj naj bi še natančneje o pravicah odločali s podzakonskimi akti.

Kratkovidno krčenje

O morebitnih reformnih spremembah pri odločanju o košarici pravic bi bilo treba dobro razmisliti, je opozoril direktor Združenja zdravstvenih zavodov Metod Mezek. Predvsem bi morali po njegovem paziti, da ne bi novi postopki otežili odločanja o novostih in ga še podaljšali.

Njihovemu stališču, da je treba čiščenje zobnega kamna pri odraslih vrniti v javno zdravstvo, ni za zdaj nihče oporekal, je dodal Mezek. A zagotovil, da bodo oblasti v zdravstvu predlog upoštevale, vseeno še niso dobili: »Upamo, da bomo dosegli preboj in da bo v letu 2017 dovolj posluha za tega in druge argumentirane predloge.«

Z vidika preventive je odstranjevanje zobnega kamna izjemno pomembno, njegovo izločanje iz pravic za odrasle pred leti pa je bilo kratkovidno, poudarja Mezek. »Takrat je bila sprememba predstavljena kot spodbuda k bolj rednemu in doslednemu čiščenju zob. Tisti, ki niso dovolj dosledni, morajo od takrat plačati. Po naših informacijah stane enkratno čiščenje kamna od 50 pa vse do 120 evrov. To najbolj prizadene ljudi, ki imajo že tako najnižjo kupno moč. Poleg tega pri zobnem kamnu ni vse odvisno samo od posameznikove vestnosti,« je opozoril Mezek. Vrnitev čiščenja zobnega kamna v košarico pravic bi sprva res zahtevala nekaj denarja, se zavedajo v združenju, a bi dolgoročno po njihovem prinesla prihranek, saj bi bilo manj potrebe po dolgotrajnih zdravljenjih zob in obzobnih tkiv.

Denarja le za manjšino zahtev

Ta predlog tekmuje s številnimi drugimi zahtevami v zdravstvu. Za zdaj bo morala večina od njih čakati na boljše čase. V zdravstveni blagajni bo glede na trenutne ocene leta 2017 le za okoli 11 milijonov sredstev, ki še niso razporejena. Nameniti jih nameravajo predvsem za skrajševanje čakalnih dob pri zdravljenjih, ki so že del javnega sistema. »Zahtev je za 230 milijonov evrov, in to brez pričakovanj po dvigu dohodkov zaposlenih v zdravstvu. Gre za širitve obstoječih programov zdravljenj, pa tudi uvajanje novih tehnologij,« je pojasnil vršilec dolžnosti generalnega direktorja ZZZS Marjan Sušelj.