Na včerajšnji prvi tekmi v skupini A je Srbija premagala aktualno evropsko podprvakinjo Španijo s 25:23 (11:8) in si že pred zadnjim krogom zagotovila uvrstitev v drugi del tekmovanja. Slovenija je s sinočnjo presenetljivo zmago proti domači reprezentanci (z enakim izidom, kot je Srbija pred tem ugnala Španijo) ostala v igri za napredovanje med dvanajst najboljših v Evropi, za najmanj tretje mesto, ki še kot zadnje pelje v drugi del, pa proti Španiji jutri ob 18.30 potrebuje samo točko.

Švedinje, ki so proti Sloveniji dobile vse štiri tekme v kvalifikacijah za EP 2012 in 2014, so sinoči nastopile v enaki zasedbi kot na uvodni nedeljski tekmi v Stockholmu proti aktualni evropski podprvakinji Španiji (25:19). Enako je veljalo tudi za Slovenijo, kajti na včerajšnjem prvem dvoboju v zgodovini velikih tekmovanj je ostala šestnajsterica selektorja Uroša Bregarja s prve tekme proti Srbiji (poraz s 34:36) nespremenjena, saj je zaradi poškodbe gležnja za Polono Barič letošnje prvenstvo že končano. Na slovenski strani je bil nespremenjen tudi sodniški spol: proti Srbiji sta pravico delili Norvežanki Kjersti Arntsen in Guro Roen, proti Švedski pa Romunki Diana Carmen Florescu in Anamaria Stoia.

Na včerajšnjem dopoldanskem treningu je bolečine v križu začutila Katja Čerenjak, vendar je bila vseeno na rezervni klopi, čeprav ni igrala. V javnosti se je pojavila tudi informacija, da se je pri Švedinjah lažje poškodovala najboljša igralka Isabelle Gullden, ki naj bi zato trenirala po posebnem programu, reprezentančno vodstvo pa naj bi skrivalo njeno poškodbo. A članica romunske ekipe CSM Bukarešta, s katero je v minuli sezoni postala prvakinja Evrope, bila prva strelka lige prvakov (108) in v finalu proti Györu dosegla kar 15 zadetkov, je bila na igrišču že od prve sekunde sinočnje tekme. Še več: edina med 16 reprezentantkami Švedske, ki ne igra v domovini (8 igralk) ali na Danskem (7), je že v prvem polčasu dosegla pet zadetkov, a je njeno predstavo zasenčila vratarka Miša Marinček, ki je v tem delu igre zbrala kar devet obramb.

Prav Marinčkova je bila najzaslužnejša, da je Slovenija v 22. minuti povedla z dvema zadetkoma prednosti (11:9), a nato je sledil več kot sedemminutni strelski post Slovenije. To so Skandinavke seveda spretno izkoristile in v tem času naredile delni izid 3:0, kljub temu pa sta reprezentanci odšli na odmor z neodločenim izidom 13:13, kar je bilo tudi deveto izenačenje v prvih tridesetih minutah. V drugem polčasu so si Slovenke trikrat priigrale plus dva (17:15, 18:16, 19:17), vendar so jih gostiteljice venomer ujele.

Izenačenje na 23:23 v 57. minuti je bilo že šestnajsto na tekmi, toda sočasno tudi zadnje. Najprej je Tamara Mavsar s svojim šestim zadetkom poskrbela za vodstvo s 24:23, a so nato njene soigralke v obrambi naredile napako ter minuto in pol pred koncem žogo »podarile« Švedinjam. Hitra Jamina Roberts je sama kot duh bliskovito stekla v protinapad, vendar je njen strel ustavila slovenska junakinja Marinčkova. Zadnji žebelj v švedsko rokometno krsto v Stockholmu je na začetku zadnje minute zabila Barbara Lazović za končnih 25:23 in zgodovinsko prvo zmago Slovenije na evropskih prvenstvih po dolgih dvanajstih letih.