Na prvi razpis se je prijavilo približno 80 kandidatov, na drugega pa okoli 70. Poleg tega so v tem času prejeli tudi slabih 50 prošenj za zaposlitve na različnih delovnih mestih, so povedali v družbi Ikea Slovenija, ki bo predvidoma leta 2018 odprla trgovino v Ljubljani.

Tolikšno zanimanje je po njihovih besedah predvsem odraz ugleda družbe in njenega slovesa dobrega delodajalca. Za primerjavo: v farmacevtski družbi Lek, prejemniku priznanja za najuglednejšega delodajalca v letu 2013 pri nas, se na razpis za delovno mesto v povprečju prijavi od 60 do 100 kandidatov. Rekordno število prijav, ki so jih v Leku doslej prejeli na posameznem razpisu, pa je znašalo 300 kandidatov.

Zanimanje za zaposlitev v Ikei Slovenija je povezano tudi s priljubljenostjo Ikeinih izdelkov in trenutnimi razmerami na trgu delovne sile, so pojasnili v družbi. Odziv na razpis za zaposlitev v slovenski družbi sicer za zdaj ni primerljiv z množičnim navalom na Hrvaškem. Pri zagrebški Ikei so namreč leta 2011 na razpisu za prvih osem delovnih mest prejeli skoraj 2500 prijav. Ob tem je bilo na Hrvaškem leta 2011 več kot 300.000 brezposelnih oseb, pri nas pa smo septembra letos po podatkih državnega statističnega urada imeli nekaj več kot 95.000 registriranih brezposelnih.

Pri Ikei so še povedali, da je za oceno o primerljivosti z odzivom na razpisana delovna mesta na Hrvaškem še prezgodaj, saj večina razpisov za delovna mesta pri nas šele prihaja. Po njihovih besedah lahko kmalu pričakujemo tudi objavo kadrovskih razpisov za prve tri položaje v bodoči ljubljanski trgovini. »V trgovini Ikea v Ljubljani bo neposredno zaposlitev dobilo približno 300 ljudi, trgovina pa bo ponujala še veliko več zaposlitev posredne narave,« so dodali.