Črnomaljska civilna iniciativa (CI) proti migrantskemu centru v Beli krajini, ki jo vodi občinska svetnica Maja Kocjan iz vrst SDS, že zbira podpise za izvedbo občinskega referenduma v zvezi z vzpostavitvijo sprejemno-registracijskega centra. Konec tedna nameravajo pri pristojni občinski službi vložiti pobudo za referendum, o kateri mora odločati še občinski svet, občina pa nato v roku treh mesecev razpisati referendum.

Po besedah Kocjanove je CI po nedavni seji občinskega sveta, ko so svetniki sprejeli deset sklepov v zvezi s sprejemno-registracijskim centrom, prejela več javnih pozivov, da »o tako pomembni stvari ne sme odločiti le petnajst ljudi, temveč ljudstvo. Prepričani smo, da je čas, da o tem odločijo občani in občanke.«

Kot smo poročali, so občinski svetniki na zadnji seji med drugim sprejeli sklep, da dopuščajo začasno postavitev sprejemno-registracijskega centra v primeru res množičnih migracij na območju Bele krajine, so pa odločno nasprotovali kakršnemu koli namestitvenemu centru, v katerem bi se migranti oziroma begunci zadrževali dlje časa. Poleg tega so zahtevali, da ministrstvo išče primerne lokacije tudi zunaj črnomaljske občine.

Ni tako »nedolžen«

»Dejstvo je, če bi bil kakršen koli center v povezavi z migranti tako 'nedolžen', kot nam ga skušajo prikazati nekateri, ga ne bi druge občine zavračale. Kot je znano, je Dobova skupaj z brežiškim županom dosegla, da se že postavljeni center v roku pol leta umakne. Postavitev takšnega centra so zavrnili tudi v nekaterih drugih slovenskih občinah. Za zdaj torej ostane le še Bela krajina oziroma konkretneje Črnomelj. Metliška občina je namreč pred dobrim mesecem prav tako zavrnila postavitev centra na enem od zemljišč v njihovi občini,« pravi Kocjanova.

Prejšnji teden se je na dosedanje izjave CI odzvala črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič in dejala, da CI navaja neresnična dejstva in širi strah, dvom in negotovost med prebivalstvom. Ob tem je ponovno poudarila tudi stališče varnostnega sosveta občine, da je bolje imeti migrante skupaj na enem mestu, kot pa da se nenadzorovano gibljejo po širšem območju.

»Vsekakor se strinjamo, da je bolje imeti migrante na kupu kot razpršene po občini,« zdaj odgovarja Kocjanova. »Vendar je takšna izjava tistih, ki jo podajajo, zavajajoča. Policija se bo v vsakem primeru trudila opravljati svoje delo, vprašanje je samo, kje bo ta kup. Če bo center na območju občine Črnomelj, se bomo z migranti redno srečevali. Lani pa jih zaradi centra v Dobovi niti srečali nismo.« Kocjanova ob tem dodaja, da če županja ne bo sledila pobudi in podpisnikom, bo CI pritisk stopnjevala, ne izključuje pa niti novega, še večjega protesta od tistega, ki ga je pripravila oktobra in ki se ga je udeležilo več sto protestnikov. ds