Aleksander Svetelšek, ki je poklicno pot začel v podjetju Hmezad v domačem Šmarju pri Jelšah, jo nadaljeval pri nekdaj najbogatejšem trgovcu Mirku Tušu, pred nekaj leti pa zasedel mesto predsednika uprave Petrola, se je pred kratkim prijavil na razpis za direktorja šmarskega zdravstvenega doma (ZD). Svet zavoda ga je že konec oktobra izbral kot najprimernejšega med štirimi prijavljenimi kandidati, zanj pa je glasovalo devet od petnajstih članov sveta.

Tako je Svetelška čakala le še predstavitev na vseh občinskih svetih šestih občin ustanoviteljic, od Bistrice ob Sotli do Kozjega, Podčetrtka, Rogaške Slatine, Rogatca in Šmarja pri Jelšah, za imenovanje pa bi potreboval soglasje vseh. A se je zapletlo. In to pri izobrazbi, ki si jo člani sveta zavoda in občine ustanoviteljice očitno razlagajo različno.

Administrativna pomota

Svetelšek je po izobrazbi diplomirani ekonomist, v razpisu, objavljenem v Uradnem listu, pa je pisalo, da mora imeti kandidat univerzitetno izobrazbo druge stopnje oziroma izobrazbo po programih, ki tej ravni ustreza. Kot je za enega od lokalnih medijev pojasnila predsednica sveta zavoda ZD Šmarje pri Jelšah Bojana Gobec, je prišlo do administrativne napake, saj je razpisna komisija pri kandidatih upoštevala pogoje, ki jih določa odlok o ustanovitvi ZD Šmarje.

Ugotovili so, da ima kandidat končan visokošolski strokovni program in ima tako, glede na odlok in statut, ustrezno stopnjo izobrazbe. Da je javni zavod v tem primeru kršil zakon, pa so prepričani nekateri župani občin ustanoviteljic. Med njimi tudi Peter Misja, župan občine Podčetrtek, kjer so svetniki predlog imenovanja direktorja že zavrnili.

»Jaz se s priimki ne ukvarjam in zame ni pomembno, kako se kandidat piše. Predlog smo zavrnili, ker razpis ni bil izveden v skladu z zakonom in kandidat nima stopnje izobrazbe, kot je bila navedena v razpisu, objavljenem v Uradnem listu. Na to neskladje pa je bil svet zavoda prek odvetniške pisarne Možina v imenu združenja zdravstvenih domov tudi opozorjen. A so člani sveta kandidata kljub temu potrdili še v drugo. Zato se odkrito sprašujem o etiki in morali članov sveta,« je kritičen Misja, ki bo, kot pravi, sam poiskal pravno mnenje in dobil zadoščenje pri ustanovah, ki bi se že zdaj v vsakem primeru morale poglobiti v ta primer.

V Šmarju so se zavili v molk

Zato danes, ko bo v Šmarju pri Jelšah zasedal občinski svet, na dnevnem redu ne bo točke, pod katero bi svetniki le še potrdili imenovanje nekdanjega menedžerja Aleksandra Svetelška.

»Odločanje šmarskih občinskih svetnikov sploh ni več pomembno, saj je treba razpis v vsakem primeru ponoviti. Predvidevamo, da bo objavljen že prihodnji teden, vendar bo o tem odločal svet zavoda ZD Šmarje, uradnih informacij, kdaj bo ta zasedal, pa še nimamo,« je pojasnila Sergeja Javornik, tiskovna predstavnica občine Šmarje pri Jelšah. Ker so se v zadnjem času širile različne, tudi neresnične trditve in namigovanja glede vloge šmarske občine v postopku imenovanja direktorja, pa so na občini še dodatno pojasnili, da je postopek imenovanja direktorja določen v odloku o ustanovitvi javnega zavoda, ki so ga sprejele vse občine ustanoviteljice, pa tudi v statutu javnega zavoda.

»V skladu z obema aktoma direktorja imenuje in razrešuje svet javnega zavoda, v katerem je 15 članov. Po šest predstavnikov občin ustanoviteljic in šest predstavnikov delavcev ter še trije predstavniki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in uporabnikov. Občinski sveti občin ustanoviteljic pa dajejo k imenovanju direktorja soglasje. A če samo ena od šestih soglasja ne da, direktor ni potrjen. Župani pa v tem postopku nimajo zakonsko opredeljenih pristojnosti in se ne morejo dogovarjati o tem, kdo bo direktor javnega zavoda, prav tako nimajo pristojnosti soditi o »nezakonitosti« dela sveta javnega zavoda,« pojasnjujejo v Šmarju. Ker šmarski župan spoštuje zakonsko določen postopek imenovanja direktorja, pa v zvezi s tem postopkom ne želi dajati izjav.

Prav tako pa namigovanja o prihodnjih odločitvah in ravnanjih šmarske občine in občinskega sveta niso v duhu dobrega in konstruktivnega sodelovanja občin ustanoviteljic javnega zavoda. Mimogrede, lahko bi se zgodilo, da bi v Šmarju zagato z neimenovanjem direktorja rešili z imenovanjem vršilca dolžnosti.