Dvorišča, tudi večje balkone in terase stanovanj vse pogosteje krasijo pomarančevec, limonovec in mandarinovec. V zaščitne prostore smo jih že prenesli, saj jim nočna temperatura, ki pade pod 10 stopinj Celzija, ne ustreza.

Lončnica ne sme biti na prepihu

V času prezimovanja jih hranimo v suhem, dovolj zračnem in svetlem prostoru, kjer je temperatura okoli 8 stopinj Celzija. Tako bodo na svoj račun prišli predvsem tisti, ki imajo zimski vrt, zastekljen balkon, svetel in neogrevan hodnik. Iz stanovanja lahko lončnice prenesete tudi na hodnik stopnišča, če ima ta seveda svetlobo, a smo pozorni, da lončnica ni na prepihu. Kajti v primeru, da agrumom ne bomo izbrali primernega prostora, bodo odvrgli večino listja, ki se bo do pomladi ponovno obraslo, vendar bo slabilo v razvoju in lahko denimo pri mandarinovcih povzroči izmenično rodnost. Čeprav smo agrumom namenili čas počitka, jih kljub temu tu in tam obiščemo z zalivalko. Drevesca čez zimo zalivamo zelo skromno, le toliko, da se ne izsušijo, poskrbimo, da je voda mehka, brez apnenca. Če jih bomo preobilno zalivali, lahko pride do koreninske gnilobe.

Pozorni smo na kaparja

Tudi agrumi niso popolnoma odporni proti škodljivcem. Poleg volnate uši je med škodljivci v zimskem času zelo pogost kapar. Znamenje njegove navzočnosti je zagotovo obilica medene rose oziroma sladkaste tekočine, ki kaplja po listih in tleh. Na agrume se največkrat naseli med prezimovanjem, predvsem ko rastlini ne zagotovimo primernih razmer (temperatura, svetloba, zračen prostor). Če hkrati rastlino preobilno zalivamo, ustvarimo ugodne razmere za njegov razvoj. Močan napad kaparja lahko rastlino zelo oslabi, lahko jo celo uniči. Zato ob prihodu kaparja rastlino temeljito poškropimo s sistemičnimi insekticidi ali uporabimo oljne pripravke. Pozorni smo tudi na pršico, ki jo učinkovito zatremo z naravnim insekticidom. Poškropimo vse prizadete površine, tudi spodnjo stran listov. Škropljenje ponovimo čez nekaj dni, da uničimo nove škodljivce.